Najčešće vrste artritisa: Po čemu su slične, a po čemu se razlikuju

Osobe koje pate od osteoartritisa osjećaju neprijatan bol pri hodu i raznim pokretima te „ukočenost“ zglobova

6752 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako puno ljudi osjeti posljedice neke vrste artritisa, ustvari postoji oko 100 stanja vezanih za zglobove koji mogu pripadati ovom zajedničkom nazivu. Dok neke vrste artritisa mogu biti nasljedne, drugi rizični faktori su geni, godine, pol, stara povreda i pretilost. Žene su podložnije nekim vrstama artritisa, a muškarci drugim. Ovo su najčešće vrste koje biste trebali razlikovati.

Osteoartritis

Radi se o najučestalijem obliku artritisa, a gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina boluje od ove degenerativne i hronične bolesti. Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Ipak, brojni su faktori koji doprinose njenom nastanku. Češće obolijevaju žene, koje ujedno imaju i težu kliničku sliku, bolest se rijetko pojavljuje u mlađem životnom dobu, a nasljeđe može takođe da igra veliku ulogu. Glavni rizični faktor su broj godina, povećana tjelesna težina, preopterećenje zglobova, povrede hrskavice, meniskusa i ligamenata, prelomi kostiju, prenosi Ordinacija.

Osteoartritis će se javiti kao simptom bola u koljenima, kukovima, stopalima i krstima, a može se razviti tokom godina ili ga mogu ubrzati povrede i infekcije.

Prvi simptomi su pojava bolova, otok i ukočenost zglobova, a javljaju se polako, podmuklo, obično nakon većeg opterećenja.

Osobe koje pate od njega osjećaju neprijatan bol pri hodu i raznim pokretima te „ukočenost“ zglobova. Ponekad zglobovi mogu proizvoditi i zvuke kada se savijaju.

Kada je u pitanju ovaj oblik artritisa, bolovi često nestanu kako su i došli, a jači su ujutro. Ako imate ovo stanje, ljekar će vam savjetovati da kontrolišete tjelesnu težinu, kako biste održali strukture oko zglobova zdravima. Fizikalna terapija isto može da pomogne vježbama koje će jačati mišiće oko zglobova. Tu su i protivupalni ljekovi koji mogu olakšati simptome.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše odražava na zglobove. U ovom poremećaju imunološki sastav napada hrskavično tkivo, kosti. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, koljena i članci. Opšti umor, problemi sa spavanjem i iscrpljenost su česti simptomi.

Svi navedeni simptomi mogu prouzrokovati bol kod pacijenta i tako imati veliki utjicaj na kvalitet života bolesnika. Život s reumatoidnim artritisom nije uvijek jednostavan, jedan od razloga je što su simptomi bolesti često nepredvidljivi – jedan dan simptomi su slabi, dok drugi dan može doći do pogoršanja. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine. Češća je kod žena.

Nakon dijagnoze, ljekar bi mogao da prepiše ljekove ili injekcije koje će kontrolisati simptome. “Savjetujem jake lijekove protiv upala koji djeluju tako da mijenjaju tok upalnog procesa“, navela je dr. Lisa Gale Suter, reumatolog na medicinskom univerzitetiu Yale i dodala kako da lijekovi donose i rizik od slabljenja imuniteta, pa pacijenti moraju biti posebno oprezni kada su u pitanju infekcije te računati na prestanak korištenja ljekova. Iako je pridržavanje propisane terapije od strane reumatologa od ključne važnosti za držanje bolesti pod kontrolom, promjenom životnog stila možete poboljšati kvalitetu života, pa je tako i vježbanje vrlo korisno, ali o njemu se potrebno dogovoriti s ljekarom.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je hronična upalna reumatska bolest povezana sa psorijazom, pa će tako između 5 i 20 posto osoba koje imaju psorijazu imati i ovaj oblik artritisa. Iako nije potpuno jasno šta ga izaziva, stručnjaci znaju da je u pitanju autoimuna bolest koja se manifestuje na sličan način kao i reumatoidni artritis, a jednina je razlika što je u ovom slučaju uključena i koža. Podjednako je zastupljen kod oba pola. Simptomi uključuju bol, oticanje, crvenilo u području zglobova, umor, probleme s očima, osip i osjetljivost ruku i stopala.

Za bolju kontrolu bolesti, pacijenti će uzimati sličnu terapiju kao kod reumatoidnog artritisa. Liječenje može započeti i edukacijom i promjenom stila života - zdravom ishranom, primjerenim odmorom i redovnom tjelesnom aktivnošću.

Drugi oblici artritisa

Dok svi pomenuti oblici artritisa čine najčešće oblike bolesti, postoji i duga lista ostalih vrsta ove bolesti. Češće se javlja kod odraslih ljudi, ali tu su i rizični faktori koji vaa mogu činiti podložnima razvoju artritisa. Ako sumnjate na ovo stanje, najvažnije je kontaktirati ljekara kako bi se na vrijeme započelo s terapijom.

Bonus video: