Mnogi ga uzimaju zbog kovida: Opasnosti od previše vitamina D

Za samo nekoliko mjeseci, naučnici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta

8737 pregleda 4 komentar(a)
Previše vitanima D može biti veoma opasno, Foto: Shutterstock
Previše vitanima D može biti veoma opasno, Foto: Shutterstock

Naučnici i stručno medicinsko osoblje upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih materija ili jedinjenja koji mijenjaju funkciju endokrinog sistema brzinom na koju tijelo nije naviklo, što može biti opasno, a to je slučaj s vitaminom D.

Organizmu trebaju određene materije da bi se zdravo razvijao i funkcionisao. Neki od njih su vitamini koji doprinose pravilnom funkcionisanju organizma. Vitamin D konkretno doprinosi apsorpciji kalcijuma, jednog odfaktora važnih za izgradnju kostiju.

Ali to nije njegova jedina uloga. Na jednak način doprinosi zdravom funkcionisanju nervnog, mišićnog i imunosnog. Upravo zato mnogi ljudi su u doba pandemije počeli da 'na svoju ruku' uzimaju dodatke bogate vitaminom D, ali negativne posljedice već su isplivale na površinu.

Neselektivna upotreba

Istraživanja su ukazala na to da velikom broju oboljelih od covida-19 nedostaje dovoljna količina vitamina D, zbog čega je pokrenut trend unošenja u organizam većih količina tog vitamina zbog zaštite od virusa.

Za samo nekoliko mjeseci, naučnici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski El Pais.

"Potreba organizma za vitaminom D razlikuje se od osobe do osobe, pa ne postoji jedinstven nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji ukazuje na njegov manjak, a istovremeno ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji bi bio optimalan za zdravlje pojedinca - rekli su naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ozbiljne opasnosti

Oni upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegovog prevelikog unosa putem dijetetskih suplemenata koji se primjenjuju kao dopuna uobičajenoj ishrani i. između ostalog, mogu rezultirati bubrežnom insuficijencijom i aritmijom, a u najgorem slučaju i smrću.

Hiperkalcemija kod djece i odraslih pacijenata sve je češća među osobama koje su tokom pandemije uzimale veću količinu vitamina D od preporučene. Američki naučnici ističu da svaki organizam reaguje na drugačiji način, prenosi Ordinacija.hr.

Američki Nacionalni institut za zdravlje upozorava: "Unošenje u organizam prevelike količine vitamina D može biti štetno. Previsoke koncentracije u krvi (veće od 150 ng/ml) mogu rezultirati mučninom, povraćanjem, mišićnom slabošću, dezorijentisanošću, bolovima, gubitkom apetita, dehidracijom, prečestim mokrenjem, povećanom žeđi, stvaranjem bubrežnih kamenaca, otkazivanjem bubrega, aritmijom, pa čak i smrću.

Brojne zdravstvene ustanove širom svijeta upozoravaju na prekomjernu upotrebu dodataka prehrani 'na svoju ruku', ali izgleda da se njihova upozorenja ignorišu.

Bonus video: