Mobilni umjesto zvečke: Djeca sve kasnije počinju da govore

Logopedi upozoravaju da je sve više djece koja progovore tek u četvrtoj godini, a prerana upotreba mobilnih uređaja u velikoj mjeri doprinosi ovom problemu

4710 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko ste puta vidjeli roditelje koji malu djecu 'zabavljaju' tako što ispred njih drže mobilni telefon ili ih 'posade ispred' tableta ili televizora? Ta, sve učestalija navika, ostavlja posljedice na razvoj djeteta. Logopedi upozoravaju da je sve više djece koja progovore tek u četvrtoj godini, a prerana upotreba mobilnih uređaja u velikoj mjeri doprinosi ovom problemu.

Čak 60 odsto predškolaca ima neki poremećaj govora, a sve češće je slučaj da dete sa dve ili tri godine uopšte ne govori. Razlozi su brojni, ali stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi prerana upotreba mobilnih telefona, piše RTS.

Istraživanja instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u Beogradu su pokazala da dijete od dve godine nekada provede i do sedam sati dnevno ispred tableta. Čak i kada jedu.

„Po svim fiziološkim paramtetrima do treće godine nijedno dijete ne bi trebalo da bude ispred tableta. Ja razumijem da roditelji nemaju vremena, da se djeca mnogo brže nahrane uz neki crtani filim ili neku pričicu. Međutim, niti je kvalitet hrane koji primaju na taj način dobar, niti je dijete svjesno radnje koja se odvija u tom trenutku“, objasnila je za RTS dr Mirjana Sovilj iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Iako vaspitačice primjećuju da su ponekad djeca koja rastu uz moderne tehnologije snalažljivija, mnogo je više potencijalnih opasnosti po razvoj deteta.

„Zrelost optičkog aparata do treće godine uopšte nije primjerena da ono može da proprati tu rezoluciju koja je na tehničkim uređajima postignuta. Dijete sužava svoje vidno polje. Dijete vrlo brzo zamara, svoj moždani sklop, postaje nervozno. Da ne govorim o tome koliko se uvlači u virtuelni svijet i okolni svijet ne prepoznaje“, dodaje doktorka Sovilj.

Kada dijete ima problem sa govorom manje se kreće, nema volju da istražuje. Čuje, ali ne sluša. Nema kontakt pogledom sa okolinom i nema želju da dodiruje stvari. Sve su ovo znaci da je vrijeme za posjetu logopedu i manje crtanih filmova.

Bonus video: