Kiropraktika i liječenje kiropraktikom u Poliklinici “Vaše zdravlje”

Kiropraktika pruža potpuno drugačiji pristup liječenju mišićno-koštanog sistema

53295 pregleda 78 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Vaše zdravlje
Foto: Poliklinika Vaše zdravlje

Kiropraktika je strogo gledano ručno namještanje kostiju u tijelu kako bi se ispravile nepravilnosti u radu kičme i smetnje u radu nerava, i omogućilo nervnom sistemu da funkcioniše optimalno i učinkovito. Tako se tijelo oslobađa od boli i nelagode, povećava se pokretljivost, i što je najvažnije oporavljaju se funkcije tijela i poboljšava zdravlje u opšte. Neinvazivno i bez lijekova, pomaže kod hroničnih i degenerativnih stanja i omogućuje optimalan rad nervnog sistema.

Upotreba kiropraktike seže unazad hiljadama godina i poznata je kod mnogih drevnih civilizacija. Kao moderna zdravstvena disiplina osnovana je 1895, a njen je osnivač Daniel David Palmer. Danas u svijetu postoje fakulteti kiropraktike, te se kiropraktičari obučavaju po sveučilišnim standardima. Kiropraktika pruža potpuno drugačiji pristup liječenju mišićno-koštanog sistema, i ne treba je nikako miješati sa fizioterapijom, iako u nekim slučajevima mogu biti komplementarne.

Liječenje kiropraktikom je obično bezbolno i, suprotno uvriježenom mišljenju i strahu neupućenih pojedinaca potpuno netraumatsko i sigurno, pod uslovom da je izvodi specijalist kiropraktike.

poliklinika vase zdravlje
foto: Poliklinika Vaše zdravlje

Što je kiropraktika?

Kiropraktika je treća po veličini na svijetu zdravstvena disiplina koja se temelji na saznanju da zdravlje velikim dijelom zavisi o normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Naša je kralježnica skup pokretljivih kostiju koje započinju u bazi lobanje, a završavaju u središtu kukova. Nervni sistem čine mozak i nervi koji se protežu duž kičme, odakle se granaju prema svim dijelovima tijela. Ukoliko pati naša kralježnica, pati i cijelo naše tijelo pa može doći do raznovrsnih oboljenja. Obrada rukama je temelj kiropraktičke metode.

Što liječimo u Poliklinici "Vaše zdravlje"

Najčešća stanja kod kojih vam možemo pomoći su: bolovi u vratu, i povrede vrata, bol u leđima, bol i trnci koji se šire na ruke i noge, išijas, nestabilnost kuka, bol i ukočenost uzrokovana degeneracijom zglobova, glavobolje (ne svi tipovi), simptomi povezani sa skoliozom, nedostatak energije, stres.

Koje su koristi od kiropraktike:

Bez lijekova, bez operacija, bezbolno, u potpunosti sigurno, prirodno, nema nuspojava, trenutno olakšanje od boli, omogućava više energije, bolje spavanje, bolju probavu, ispravlja uzrok, a ne zadovoljava se liječenjem simptoma, ublažava mnoge simptome, sprječava mnoge zdravstvene probleme, vraća normalnu funkciju nerva, poboljšava pokretljivost, poboljšava imunitet, ublažava stres, obnavlja normalnu pokretljivost, poboljšava držanje tijela, usporava ili zaustavlja degeneraciju kičme, usporava proces starenja, potpomaže zdravlje kičme, ubrzava oporavak.

Gore navedene prednosti ovise o individualnim okolnostima i dobi. U nekim slučajevima potrebna je medicinska intervencija, ali u svakom slučaju korisno je stimulirati tijelo na samoiscjeljenje.

Soheil Keynejad
Soheil Keynejadfoto: Poliklinika Vaše zdravlje

Soheil Keynejad kiropraktičar u Poliklinici “Vaše zdravlje”

Soheil Keynejad je odrastao i školovao se u Engleskoj i ima britansko državljanstvo.

Za liječenje kiropraktikom se školovao u McTimoney školi za kiropraktiku u Abingdonu, Oxfordshire u Engleskoj.

Ova metoda je jedna od mnogih poznatih stilova kiropraktike. Poznata je po tome što omogućuje precizniji i sveobuhvatni pristup ljudskom tijelu. Blaga i neagresivna McTimoney metoda je pogodna za ljude svih uzrasta.

Soheil koristi takođe i “Diversified and Activator” tehnike koje u kombinaciji s obradom mekog tkiva rješavaju različite probleme kičme i zglobova. Svaka od ovih metoda je posebna i ima svoje prednosti i Soheil kao kiropraktičar odabira i primjenjuje onu koja je najpogodnija za pacijenta i njegovo stanje.

Takođe posjeduje kvalifikacije iz mašinstva i građevinarstva. Često ga pitaju o vezi između građevinarstva i kiropraktike. Odgovor je jednostavan obije ove discipline su inženjering, jedna za tijelo druga za zgrade, s mnogo sličnosti. U oba slučaja primjenjujemo znanje kako bi smanjili naprezanja, i time postigli stabilnu i trajnu strukturu (tijelo).

ZAKAZIVANJE TERMINA:

Poliklinika “Vaše zdravlje“

Adresa: Ulica 8. Mart 76 Podgorica, Crna Gora.

Kontakt: +382 20 662 598 | +382 69 187 701

Sajt: www.vasezdravlje.me

Email: info@vasezdravlje.me