Koji prirodni preparat može pomoći u prevazilaženju stresa i napetosti?

Moćni sastav čine: dvije biljke snažnog dejstva.

19463 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Piše: mr.ph.spec Đulija Hadžibeti, Tea Medica

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala je zdravlje kao "stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti".

Posljednjih godina kada je životna i poslovna dinamika iscrpljujuća veliki je fokus na mentalnom i emocionalnom zdravlju. Mentalno zdravlje, odražava sposobnost jasnog i koherentnog mišljenja, a emocionalno omogućava da se prepoznaju i adekvatno ispolje emocije (radost, ljutnja, uživanje), što takođe podrazumijeva i adekvatno reagovanje na stres.

shuterstock
foto: Shuterstock

Često se u apoteci susrijećemo sa osobama koje teško definišu svoj mentalni problem, a on ipak postoji. To se ne može ni nazvati pravim problemom već smanjenim potecijalom mentalnih sposobnosti i anksioznim stanjem. Neki pacijenti to opisuju kao stanje usporenosti, učestalog zaborava planiranih radnji, ili osjećaj preopterećenosti. To može biti i najčešće jeste rezultat umora i iscrpljenosti. Uzroci dugotrajnog umora mogu biti različiti, a najčešći su: nedostatak sna, loša ishrana i njena neizbalansirana kalorijska vrijednost, anemija, mentalni uzroci (depresija, anksioznost, emocionalni stres), poremećaji rada štitne žlijezde (hipotireoidizam), pretjerana konzumacija kofeinskih napitaka, infekcije, upalna stanja, dijabetes, dehidratacija, srčane bolesti, alergije na hranu itd.Prekomjerni umor i oslabljenje mentalne funkcije se javljaju i nakon preležanih virusa, a svjedocima smo da je to i jedan od post simptoma Covida 19. Nerijetko se pacijenti koji su preležali Covid 19 žale na zaboravnost i slabu koncentraciju. U tom slučaju treba dati organizmu prostora i mogućnosti da se regeneriše, a vaši farmaceuti vam uvijek mogu dati adekvatne savjete za suplemente koje možete koristiti.

shuterstock
foto: Shuterstock

Na našem tržištu imamo odličan preparat sa kompleksnim sadržajem, sa jasnim farmakološkim efektima. ADVANCIS SMART NEURO je prirodni tonik izuzetnog svojstva koji poboljšava raspoloženje i ublažava emocionalne i fizičke simptome povezane sa anksioznošću i blagom depresijom (stres, apatija, malodušnost, nesanica, nervoza, smanjeni mentalni potencijal, postcovid simptomi). Moćni sastav čine: dvije biljke snažnog dejstva: Rhodiola rosea* (zlatni korijen) i Bacopa monniera* (koje je Evropska agencija za ljekove uvrstila u medicinske biljke zbog ljekovitih svojstava), 5htp - direktno utiče na proizvodnju seratonina u organizmu, 6 aminokiselina, kompleks vitamina B od kojih je ključan vitamin B12.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Rhodiola rosea - Ekstrakti biljke Rhodiola rosea imaju dugu istoriju upotrebe kao „adaptogen“ za nespecifično povećanje otpornosti organizma na fizički i emocionalni stres, za borbu protiv umora i depresije. Pomaže u regulaciji nivoa serotonina u mozgu, a njeno djelovanje je upotpunjeno prisustvom vitamina B-kompleksa (folna kiselina i vitamin B12), neophodnih za različite funkcije mozga i sinteze neurotransmitera.

Vitamin B12 povoljno utiče na nervne ćelije i moždano tkivo, pospješuje san, učestvuje u metabolizmu homocisteina i smanjuje njegov nivo u organizmu.

Bacopa monniera ili kako je često nazivaju brahmi je biljka koja se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini i dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti i mentalne funkcije; pospješuje pamćenje i koncentraciju, brže i efikasnije učenje; povećava budnost i akademsku učinkovitost, smanjuje stres, nervozu i anksioznost i pozitivno djeluje kod borbe protiv ovisnosti (smanjuje žudnju i smiruje emocije).

5-Hidroksitriptofan (5-HTP) aminokiselina je i hemijski prekurzor koji se prirodno javlja.

On je metabolički intermedijer biosinteze neurotransmitera serotonina i melatonina iz triptofana-ukratko direktno utiče na proizvodnju serotonina i melatonina koji su toliko važni da bi se dobro osjećali.

Serotonin, pored toga što je važan za nervnu i moždanu funkciju, ima i uticaj na nomalan i zdrav san, emocionalna raspoloženja, kontrolu bola, zapaljenske procese, crijevnu peristaltiku i dr.

Ovo je kratak opis aktivnih sastojaka ovog proizvoda koji zajedno sinergijski djeluju i utiču na pojačanje pojedinih efekata. Za postizanje optimalnog efekta izuzetno je važna istrajnost i kontinuitet u primjeni preparata.

Preporučena dnevna doza: 1 bočica 2 puta dnevno, prvih 10 dana, prije doručka i ručka. Narednih 10 dana – 1 bočica 1 put dnevno, ujutro.

Preparat je dostupan u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica