Ljekarka objašnjava: Zašto veš nikada ne treba sušiti u kući

Ako veš sušite u kući nivo vlage će se povećati za čak 30 odsto. Udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta i omekšivača loše je za zdravlje pluća

12420 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dolaskom hladnijih dana većina ljudi počne odjeću da suši u zatvorenom prostoru, a mnogi sušilicu zamjene radijatorima kako bi se sve što prije osušilo i bilo spremno za peglanje i spremanje u ormare. Ali, čini se da to i nije baš najbolja ideja i da se takvim postupkom pravi više štete nego koristi.

Dr Branislava Čilić, specijalistica porodične medicine iz Zagreba, objasnila je za 24 sata da ova navika nije dobra ni za prostor, ali ni za zdravlje ukućana.

Prvo, efikasnost radijatora se smanjuje i prostorija se ne može ugrijati dobro, a osim toga podiže se nivo vlage za čak 30 odsto. Udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta i omekšivača loše je za zdravlje pluća.

"Kako suvi vazduh nije dobar za plućnu funkciju, tako nije ni previše vlage u vazduhu koji udišemo. Optimalna relativna vlažnost vazduha koji udišemo treba da bude između 45 i 60 odsto, sve izvan tih granica uključuje mehanizme za adaptaciju koji imaju svoje granice. Prevelika vlažnost udahnutog vazduha dovodi do promjena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promjena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju izazivača bolesti disajnog sistema koji se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, plijesni i slično."

Osim toga, vlaga koja izlazi iz mokre odjeće kondenzuje se na hladnim površinama poput zidova i stvara se idealna podloga za razvoj plijesni koja je posebno loša za alergičare i astmatičare.

Tegobe koje se mogu javiti zbog ove navike su otežano disanje, zviždanje kod disanja, slabost...

"Naročito je važno za pacijente koji su imunokompromitovani, oni mogu imati ozbiljne komplikacije jer se ne mogu boriti protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na hemoterapiji, pacijenti kojima su transplantirani organi, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lijekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti", kaže ljekarka.

Dakle, odjeću treba raširiti na sušilici, ne na radijatoru i staviti je u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili na balkon. Ukoliko vaš kućni budžet to dopušta, razmotrite kupovinu mašine za sušenje veša.

Bonus video: