PROVJERITE KAKO STOJE

Četiri "P" - ključni faktori za intimu u vašoj vezi

Povjerenje je preduslov emocionalnog otvaranja i, kada je riječ o seksu, potpunog prepuštanja
4960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Intimnost je duboka i višestruka emocionalna, intelektualna, profesionalna, seksualna… povezanost dvoje ljudi. Ona nam omogućava da u sebi osjetimo ispunjenje želje za bliskošću, pripadanjem, stapanjem s drugom osobom. Želja za bliskoću, međutim, ne treba da briše razlike, ona počiva upravo na njima i njihovom prihvatanju. Prema mišljenju seksualne terapeutkinje Nataše Barolin Belić intimnost u vezi zasniva se na 4 P: privlačnosti, poštovanju, povjerenju i predanosti.

Privlačnost označava fizički interes za partnera ili partnerku, impuls koji potvrđuje činjenicu da tu osobu, koja nam je bliska, doživljavamo kao atraktivnu.

Poštovanje je potvrda da partnera smatramo vrijednom osobom sa specifičnim kvalitetima, tako da ne prestajemo da cijenimo ono što govori i čini.

Povjerenje je preduslov emocionalnog otvaranja i, kada je riječ o seksu, potpunog prepuštanja.

Predanost znači da smo se odlučili za nekog s kime smo spremni da podijelimo život „u dobru i zlu", u braku ili izvan njega.

Kod zrelih osoba predanost znači da su prihvatile svoju i partnerovu različitost i da je, barem dijelom, vide kao mogućnost sopstvenog napredovanja. Dobro je da par povremeno provjeri koliko su stabilna i čvrsta 4"P" u vezi i da, ako osjeti da se neki od tih aspekata „klima", uloži energiju kako bi se ono što je nedovoljno čvrsto popravilo.