MIŠLJENJE SEKSUALNIH TERAPEUTA

Otkriveno 11 seksualnih tipova ličnosti: Koji ste vi?

Vjerovatno ćete se pronaći u više tipova, pa je možda bolje odrediti top tri koji se odnose na vas
7886 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon više od 15 godina rada s klijentima seksualna terapeutkinja i licencirana psihoterapeutkinja Vanessa Marin odredila je 11 seksualnih tipova ličnosti kako bi pomogla svojim klijentima da se svrstataju u jedan ili više njih, piše Mind Body Green. Iako nije najbitnija stvar, seksualna kompatibilnost je jako bitna za zdravu vezu. Kada se vaši seksualni interesi ne poklapaju veza neće biti sjajna. Vanessa tvrdi da, prepoznavanje toga zašto imamo seks i koja je naša unutrašnja motivacija, može pomoći u komunikaciji s partnerom. U nastavku slijedi 11 seksualnih tipova ličnosti, a Marin tvrdi da ćete se vjerojatno pronaći u više njih pa je možda najbolje odrediti svojih top tri koji se odnose na vas, prenosi Večernji list. 

1. 'Dekompresor'

Dekompresor je seksualni tip ličnosti koji seks koristi da bi se riješio nakupljenog stresa. Ovom tipu ličnosti veoma je važno da postigne orgazam jer im je bitan osjećaj olakšanja nakon seksa, vole se seksati kada su napeti jer znaju da će napetost popustiti. 

2. 'Istraživač'

Ovom seksualnom tipu ličnosti seks je igralište i kod njih se sve vrti oko isprobavanja novih stvari, učenja i eksperimentisanja. Vole da izađu iz zone udobnosti i seks ne shvataju preozbiljno. Takvi ljudi čitaju članke i knjige o seksu. 

3. 'Pošten'

Za ovaj seksualni tip ličnosti velikodušnost je glavna karakteristika. Vole da znaju šta njihov partner voli i vole da daju isto kao i da primaju. Kod ovog seksualnog tipa ličnosti bitno je da ste oboje entuzijastični oko međusobnih potreba. 

4. 'Davalac' 

Davalac je seksualni tip ličnosti koji na seks gleda kao na poklon koji daje svojm partneru. Ovom tipu ličnosti je bitnije uživanje partnera ili partnerke, nego sopstveno. Znaju šta partneru odgovara i to mu daju, ali zbog toga se može pojaviti problem s primanjem seksualnog užitka. 

5. 'Čuvar'

Ovaj seksualni tip ličnosti možda je u prošlosti bio seksualno zlostavljan jer mu je u seksu najvažnija sigurnost. Takva osoba će prvo nastojati da stekne povjerenje u partnera ili partnerku kako bi se upustio/la u seksualne odnose. 

6. 'Tražilac strasti'

Tražitelj strasti voli da je seks intenzivan i jako strasan, a nekad čak i životinjski. Ovaj tip voli da se izgubi u trenutku i voli kada je seks takav da izgleda kao da se vrijeme zaustavilo. Ulaže puno seksualne energije u odnos s partnerom ili partnerkom.

7. 'Tražilac uživanja'

Za ovaj seksualni tip ličnosti seks je čisto fizičko zadovoljstvo. Takva osoba misli da je seks vrlo jednostavan, voli ga i ne mora da bude u emocionalnoj povezanosti s osobom sa kojom ima seks. Obožavaju fizički kontakt i danju. 

8. 'Seks kao prioritet'

Najbitnija stvar za ovaj seksualni tip ličnosti je da se s partnerom ili partnerkom slože oko toga da im je seks prioritet iznad svega. Ne prihvataju izvinjenja da se nema vremena ili da je netko preumoran, seks im je na prvom mjestu. 

9. 'Romantičar'

Romantičaru je u seksu bitna povezanost partnera i po svaku cijenu žele veliku emocionalnu povezanost tokom fizičkog kontakta, odnosno seksa. Često vole sporiji seks i vole da izjavljuju ljubav tijekom seksa. 

10. 'Spiritista' 

Spiritualnom seksualnom tipu ličnosti seks je nešto s višom svrhom i misli da seks treba da bude transcidentno iskustvo. Takva osoba smatra da je seks više od toga što se događa u tijelu, a tako razmišljaju jer su možda vrlo religiozni ili slijede istočnjačku filozofiju. 

11. 'Tražilac uzbuđenja'

Ovaj seksualni tip ličnosti vrlo je uzbuđen kada ima seks koji je neuobičajen, 'zabranjen' ili tabu. Takođe vole igre moći i izmjenjivanje dominacije, a jako ih privlači sve što je tabu. 

Preporučujemo za Vas