MORA BITI POD KONTROLOM

Sam svoj majstor: Kada je samozadovoljavanje štetno?

Jedna od glavnih karakteristika bilo koje vrste zavisnosti je gubitak kontrole
9847 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sastavni život seksualnog života je i masturbacija, ali ona ponekad može biti i štetna. Kada se zdrava navika pretvara u opasnu zavisnost? Seksualni terapeut Dan Drake navodi nekoliko primjera kada previše masturbiranja može biti štetna pojava.

Vaš društveni i ljubavni život pati: Ovo se odnosi na situacije u kojima radije ostajete kući kako bi se zadovoljili nego da odete u biskop sa djevojkom ili utakmicu s prijateljima. Ako primijetite da vam se ovo sve češće događa, vrijeme je da mijenjate naviku jer bi mogla biti štetna, premosi ordinacija.hr.

Imate problema s ejakulacijom: Pojedini muškarci koriste stalno iste pokrete rukom za stimulaciju, što može rezultirati izostankom ejakulacije pri polnom odnosu s partnerkom. Ako vam se to događa, riječ je o problemu koji zahtijeva hitno rješavanje.

Ne prestajete da mislite na "to": Ako vam misli često odlutaju u vrijeme kada ste masturbirali ili mislite samo na to kada će se ponovo dogoditi, to može značiti da imate ozbiljan problem, smatra dr. Drake.

Probali ste da prestanete, ali nije uspjelo: Jedna od glavnih karakteristika bilo koje vrste zavisnosti je gubitak kontrole. Baš poput alkohola ili kocke, ako primijetite da se ne možete osloboditi navike, možda biste trebali da razmotrite - imate li ozbiljan problem.

Ako ste primijetili da imate problem, šta uraditii? Postoje dvije tehnike za rješavanje problema, smatra dr. Drake: prestati sa samozadovoljavanjem ili prestati sa čestim samozadovoljavanjem. Ako ne uspijete sami da uspostavite kontrolu, obratite se seksualnom terapeutu ili stručnoj osobi koja vam može pomoći.

Preporučujemo za Vas