Dok ispisujete novi list: Šta iz prošlosti može uticati na vaš odnos

Biti zainteresovan za intimnu prošlost partnera na prvim sastancima može biti veoma nezgodno
1771 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako ulazak u novu vezu može da se učini kao pisanje po čistom, novom listu, činjenica je da neki od događaja koje je vaš partner iskusio prije susreta sa vama mogu negativno uticati na vašu zajedničku budućnost. Uz obostranu želju, naravno, sve poteškoće se mogu prevazići. Ali, za to je neophodno jasno razumjeti gdje opasnost vreba. Evo nekih od "duhova prošlosti" koji mogu donijeti probleme u novi odnos:

Finanasijske teškoće

Ako vaš partner ima dugove ili je sklon rasipanju, to može ozbiljno uticati na vaš odnos. Naočito ako odlučite da živite zajedno i kombinujete budžet. Pre nego što kažete "da" kao odgovor na predlog za brak, razmislite o tome da li možete prihvatiti ovu situaciju. Prema statistikama, finansijski problemi se smatraju jednim od najčešćih uzroka raspada brakova.

Djetinjstvo u nefunkcionalnoj porodici

Vaš partner je odrastao u porodici alkoholičara ili narkomana? Postoji mogućnost da će mladić početi da projektuje uspomene iz djetinjstva u svoj porodični život. Uvrede i strahovi iz rane mladosti mogu se pretvoriti u ljubomoru, neopravdanu agresiju i nepovjerenje. U takvom slučaju vredi kontaktirati psihologa - bez toga, nemoguće je izgraditi zdrave odnose. Naravno, u nefunkcionalnoj porodici mogu odrasti i sasvim zdravi ljudi, na koje ta situacija nije ostavila velike posljedice.

Seksualno zdravlje partnera

Biti zainteresovan za intimnu prošlost partnera na prvim sastancima može biti veoma nezgodno. Međutim, stručnjaci uvjeravaju da je rasprava o seksualnom zdravlju vrlo važan dio veze. Prvo, jača nivo povjerenja, a drugo, štiti vas od rizika genitalnih infekcija. Nema ništa čudno u tome - zajedno sa partnerom pođite do najbliže klinike i provjerite da li ima polno prenosive bolesti. Ova briga se ne odnosi samo na vaše zdravlje, već i na zdravlje vašeg partnera, kao i na kvalitet vašeg budućeg seksualnog života.

Varanje

Psiholozi kažu: oni koji su imali iskustvo preljube će biti skloni izdaji tokom cjelog svog života. Ako se ipak odlučite za ulazak u odnos sa takvim partnerom, unaprijed raspravite o svojim očekivanjima. Vrlo je moguće da će sam partner će priznati da nije spreman za nešto ozbiljno.

Loše ljubavno iskustvo

Budite spremni da vaš partner počne u nekom trenutku da ponavlja greške iz prošlih odnosa. Zato psiholozi uvijek savjetuju da se ne uskače iz veze u vezu. Vrijeme je neophodno da se osećanja ljutnje i frustracije povuku, kako bi mogli trezveno analizirati prošle odnose i stupiti u nove.

Depresija

Vaš partner je možda doživio gubitak ili ozbiljan emotivni šok koji je doveo do depresije. Podsvjesno, žrtva takve situacije može vas povući kao spasitelja - jedinu osobu koja je bila blizu u teškom trenutku. Međutim, nakon krize, partner možda nema romantična osjećanja prema vama. Ako je depresija postala dugotrajna, neke patnje i negativnosti partnera mogu lako preći na vas. Želite li pomoć? Prijavite se za zajedničku psihoterapiju - profesionalna podrška će imati dobar efekat kako na svaku osobu pojedinačno, tako i na razvoj odnosa uopšte.

Bonus video: