PITANJE JE JEDNOSTAVNO

Koliko čekati na prvi seks u vezi: Dani, sedmice, mjeseci ili ništa prije braka

Jedan od razloga zašto je teško odrediti pravo vreme za prvi seks u vezi je zato što nema mnogo istraživanja koja se bave ovom temom

9503 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je pravo vreme za prvi seks u vezi? Pitanje je jednostavno, ali odgovor ne može biti - neki kažu da je najbolje čekati koliko god možete, neki savetuju da sačekate nekoliko mjeseci, dok treći smatraju da je neophodno da prođe samo nekoliko sedmica do prvog seksa.

Jedan od razloga zašto je teško odrediti pravo vreme za prvi seks u vezi je zato što nema mnogo istraživanja koja se bave ovom temom. Pored toga, ona koja su sprovedena ispitivala su veoma specifične grupe ljudi: heteroseksualne parove u braku i mladiće i djevojke na fakultetu. Barton Goldsmit, psihoterapeut iz Kalifornije, se slaže da je potrebno biti emotivno na istoj talasnoj dužini kako bi se odlučilo kada je pravo vreme za prvi seks. Najvažnije je da ste oboje složni da nećete navaljivati. „Budite sigurni da se druga osoba osjeća sigurno“, kaže on.

Drugim riječima, najbolje je malo pričekati, barem toliko dok steknete jasan uvid šta želite od veze. Ali kada je u pitanju koliko dugo ćete čekati, to zavisi od vas i postoje tri opcije.

1. Dugo čekanje

U jednom istraživanju iz 2010. godine se došlo do zaključka da što duže odlažete seks, naročito ako to učinite do braka, veza će biti stabilnija i jača. Ovu studiju je, doduše, sponzorisala Crkva Svetaca Poslednji dan, te su rezultati možda veoma subjektivni.

2. Pričekajte nekoliko mjeseci

Na osnovu rezultata drugog istraživanja, dolazi se do zaključka da su tri mjeseca pravo vreme da počnete da upražnjavate seks. Ta faza „medenog mjeseca“, na početku veze, kada vam je sve novo, kada su osećaji međusobne privlačnosti na vrhuncu, su vrijeme kada mislite da je osoba sa kojom ste savršena. Kada se nakon toga spustite na Zemlju, pravo je vrijeme da počnete sa seksom, jer ste čekajući spustili nivo privlačnosti i mnogo ćete bolje funkcionisati od parova koji vode ljubav na prvom, drugom ili trećem sastanku.

3. Nekoliko sedmica je dovoljno

Istraživanje iz 2012. godine je otkrilo da nakon početne faze u vezi, seksualna želja, naročito kod žena, opada. Po mišljenju doktora Goldsmita, dovoljno je 36 sati da pričekate prije no što se upustite u seksualnu vezu. A tih 36 sati ne moraju da budu vezani, već će vam, ako budete išli na sastanke, vejrovatno trebati nekoliko sedmica da ispunite „kvotu“.