Muški problemi i šta sa njima: Ne može, ne može dugo, ne želi…

Američka terapeutkinja Mišel Vajner Dejvis nakon 30 godina razgovora s raznim parovima zaključila je da 25 posto Amerikanaca ne želi seks. To je, kaže, najbolje čuvana američka tajna

8768 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češći boravak kod kuće u vrijeme pandemije natjerao je mnoge da se više posvete odnosima s bližnjima. Sada je idealno vrijeme da ‘pobrišete’ prašinu s vašeg seksualnog života i riješite pitanja oko kojih ste se mučili zajedno s partnerom, savjetuje stručnjakinja za seks i veze Trejsi Koks.

Ona navodi četiri najčešća problema s kojima se susrijeću muškarci, a za njih ima rješenje, piše Dejli Mejl.

1. Problemi s erekcijom

Skoro svaki muškarac do 40. godine doživi problem s erekcijom. Uzroci mogu biti fizičke i psihološke prirode. Previše alkoholnih pića, iscrpljenost, nervoza i stres samo su neki od potencijalnih krivaca.

„Problemi u odnosu između partnera mogu izazvai erektilnu disfunkciju. Ako se ne slažete izvan spavaće sobe, teško da će on i u njoj biti opušten“, kaže Koks.

„Ako se tako nešto dogodi jednom ili dvaput, ne treba brinuti. Ali, ako se uspaniče, kao što muškarci to često rade, to bi se moglo ponoviti. Važno je utvrditi da li je problem fizički ili psihološki. Ako se prilikom buđenja ujutro javlja erekcija ili se postiže za vreme masturbacije, uzrok je onda vjerovatno psihološki“, precizira ona.

„Isključite sva moguća medicinska stanja. Ako se ustanovi da je problem na nivou psihe, ne očajavajte. Ne shvatajte to lično. Razgovarajte s njim, a za vrijeme ‘akcije’ ako dođe do toga, nemojte se praviti kao da nijeste vidjeli. Pronađite način da ga oraspoložite i da takvu atmosferu učinite prirodnom i zabavnom, kako se ne bi osjećao loše“, savjetuje.

Dajte mu do znanja da se ne brinete oko toga. Ako on shvati da nijeste toliko zabrinuti, to je manja vjerovatnoća da će se tako nešto ponavljati.

2. Ne može da doživi orgazam

Žene su navikle da ponekad ne dožive orgazam, ali ne i muškarci. Zbog toga je takva situacija često šok za oboje.

„Žene u tom slučaju misle da s njima nešto nije u redu, da ih dovoljno ne privlače ili slično. Potencijalnih razloga je mnogo. Može biti da je prethodno pio alkohol, da je reakcija na neke prepisane ljekove ili je jednostavno previše puta doživio orgazam i dosegao ‘limit’“, kaže Trejsi

Uzrok može biti stres, strah od potencijalne trudnoće i osjećaj tjeskobe zbog drugih problema.

3. Prebrzo je gotov

Preuranjena ejakulacija najčešći je muški seksualni problem – između 20 i 30 posto muškaraca smatra da seks ne traje onoliko dugo koliko bi željeli.

Teško je odrediti kada je to tačno ‘prerano’. Seks terapeuti će se uglavnom složiti da muškarac odgovara tim kriterijumima ako ejakulira u roku jednog minuta i to u periodu dužem od šest mjeseci, ali zapravo ne postoji ‘univerzalno pravilo’.

Ako se to događa ponekad, može značiti da nije dugo vodio ljubav ili da radi nešto posebno uzbudljivo s nekim ko ga jako uzbuđuje.

„Neka masturbira sat vremena prije seksa i neka to radi što češće. Prezervativ može biti od pomoći, a možete mu naglasiti da želite da doživite orgazam prije njega“, savetjuje i dodaje da ako se to ipak dogodi, uvijek možete uživati u drugoj i trećoj ‘rundi’, bez stresa.

4. Nije zainteresovan za seks

Američka terapeutkinja Mišel Vajner Dejvis nakon 30 godina razgovora s raznim parovima zaključila je da 25 posto Amerikanaca ne želi seks. To je kod tamošnje javnosti izazvalo bijes.

„To je najbolje čuvana američka tajna“, rekla je odbijajući da odustane od svoje teze.

I za to postoji mnogo razloga. Jedan od njih je da su žene postale slobodnije kada je seks u pitanju. On se traži sve češće pa to može biti udarac njegovom egu ako procijeni da želite seks više od njega.

„Možda osjeća pritisak sa spoljnje strane. Muškarci nijesu roboti i na njih stres utiče kao i na kao i žene“, kaže Koks i dodaje da sve zavisi i o toga koliko dugo ste u vezi.

„Najčešći razlog je nepodudaranje libida. Neki ljudi imaju jači seksualni nagon. U idealnom svijetu svi želimo partnera sa sličnim libidom. Međutim, ako to ipak nije slučaj, pronađite kompromis“,– savjetuje Koks.

„Podstaknite ga da govori o svojim problemima. Što je više povjerenja, manje će biti problema i u krevetu. Pomozite mu da se riješi stresa. Ako bi problem mogao biti fizičke prirode poput nuspojava na nekih ljekova, najbolje je da se obratite ljekaru „, savjetuje.

„Uvijek možete predložiti novitete. Počastite se novom seks-igračkom ili predložite nešto uzbudljivo što bi oboje moglo da vas pokrene iz dosadne rutine“, – savjetuje Trejsi, prenosi 24sata.hr.

Bonus video: