"Mrtva spavaća soba": Šta ubija seks?

Pažljivo i bez predrasuda procijenite da li treba da potražite i stručnu pomoć kako biste vratili samopouzdanje, uklonili brige i ponovno se osjećali dobro i otvoreno za seksualno iskustvo

8369 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novopečeni pojam 'mrtva spavaća soba' opisuje vezu u kojoj par nema seksualne odnose tokom dužeg vremenskog perioda. To mogu biti mjeseci, ali i godine. I to je nevjerovatno uobičajeno.

Nedavna anketa koju je radila firma BodyLogicMD pokazala je da je čak 51 posto ispitanika, starih između 18 i 65 godina, prošlo duži period bez seksa. Njih 39 odsto je otkrilo je da je faza trajala između jedne i pet godina.

Ono što je posebno intrigantno je da problem nije ležao u lošoj vezi. Na vrhu najčešćih objašnjenja je stres na poslu.

Može li se protiv toga?

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni 'krivci' su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije.

Međutim, pod stalnim stresom isti hormoni mogu prouzrokovati drugačije fizičke i psihičke nuspojave poput glavobolja, tjeskobe, lošeg sna, gubitka libida i erektilne disfunkcije. U takvom stanju nestaje želja za seksom, a nedostatak istog nam stvara dodatnu brigu i stres.

Ima li pomoći?

Iako je stres zbog posla, ali i zbog porodičnog života i užurbanosti postao gotovo nezaobilazan problem svakodnevice, moguće je olakšati sebi.

Prva stvar koju treba uraditi je razgovor sa partnerom, priznavanje onoga što vas muči ili informisanje o tome koliki je to problem. Ako se radi o vama, pokušajte da svaki dan radite nešto u čemu uživate barem 15 minuta.

To može biti čitanje, kupka ili vježbanje - potpuno je svejedno, ali ključno je da vas mentalno odmara.

Pažljivo i bez predrasuda procijenite da li treba da potražite i stručnu pomoć kako biste vratili samopouzdanje, uklonili brige i ponovno se osjećali dobro i otvoreno za seksualno iskustvo.

Bonus video: