MUKE NJIHOVE NIKO NE ZNA

Šta muči muškarce: Munuti, centimetri, godine...

Muškarci ponekad žele da izbjegnu upotrebu kondoma. Veliko američko istraživanje pokazalo je da kondom nema uticaja na doživljaj seksualnog odnosa kao pozitivnog iskustva

8945 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muškarcima se stereotipno nameće da uvijek moraju da budu raspoloženi za seks, da mora da ih uzbudi već i jedan pogled na privlačnu ženu ili fotografiju privlačne žene, da moraju da budu nezasiti ljubavnici… Međutim, daleko je to od istine... I muškarci su delikatna bića koja imaju brojne dileme i čije raspoloženje za seks i izvedba u krevetu zavise od brojnih faktora.

Više godina, duža predigra

Kako stare, muškarcima treba sve više stimulacije da dožive seksualni vrhunac. Razlog za to je manja količina testosterona, zdravstveno stanje, uzimanje lekova i tako dalje.

Koliko je to u centimetrima?

Istina o dužini muškog polnog organa nije posebno komplikovana: prosječna dužina u erekciji iznosi između 12,7 i 15,2 centimetra. U opuštenom stanju polni organ odraslog muškarca prosječno je dugačak oko osam centimetara.

Ljubavni tepih ili glatki torzo?

Mediji nas poslednjih godina bombarduju razgolićenim nabildovanim muškim grudima bez ijedne dlačice. Nije ni čudo što su mnogi muškarci pomislili da se “ljubavni tepisi” više ne sviđaju ženama te su prionuli na brijanje torza. Ali, prema studiji objavljenoj u publikaciji "Archives of Sexual Behavior", uprkos “teroru” mladića glatke kože, staromodno dlakave muške grudi još su na visokom mjestu ženske top ljestvice.

Nevolje sa orgazmom

Premda se orgazam shvata kao ono čemu se u seksu teži, istraživanja seksualnog zadovoljstva kod žena pokazuju da mnoge žene uopšte ne spominju orgazme kad govore o seksualnim iskustvima koja im pružaju najviše zadovoljstva. Umjesto toga, kao najuzbudljivije faktore navode osjećaj da su voljene, strastvenost, osjećaj sreće, uzbuđenja, erotičnosti, uz uobičajeno isticanje osjećaja povezanosti s voljenom osobom.

Koliko je, ipak, premalo

Najčešća muška seksualna disfunkcionalnost je preuranjena ejakulacija, koja se pojavljuje kod 20 do 30 posto muškaraca svih godina. “Preuranjenost” je, naravno, subjektivna procjena, ali stručnjaci smatraju da je zaista preuranjena ejakulacija ona koja se dogodi u roku od dva minuta od vaginalne penetracije.

Pet minuta je dovoljno

Istraživanje koje je obuhvatilo 500 heteroseksualnih parova iz pet različitih država, uključujući SAD, pokazalo je da, u prosjeku, muškarcu treba malo više od pet minuta da dostigne vrhunac tokom polnog odnosa. Malo? Puno? Ukusi su različiti...

Kako usporiti?

Pomoć kod preuranjene ejakulacije postoji. To su ljekovi, posebne tehnike i - češći seks. Ljekari ponekad prepisuju ljekove, a ponekad preporučuju različite tehnike koje mogu da pomognu muškarcima da odlože ejakulaciju. Neki terapeuti preporučuju češće polne odnose kako bi se cijelo tijelo “naviklo” na seksualno uzbuđenje i užitak, što bi trebalo da pomogne u odlaganju orgazma.

Kada se zabrinuti?

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije treba liječiti kad se pojavljuje u više od 50 posto pokušaja vođenja ljubavi. Povremeni neuspjesi, rjeđi od 20 posto pokušaja, nijesu neuobičajeni i mogu se dogoditi iz raznih razloga, zbog umora, alkohola, lošeg raspoloženja itd. Ipak, istraživanja nijesu utvrdila nikakvu vezu između umjerenog konzumiranja alkohola i erektilne disfunkcije. Ponekad alkohol može da smanji tjeskobu i tako čak pomogne u erekciji. Ali, kod starijih i male količine alkohola mogu da ometu.

Kondom i zadovoljstvo

Muškarci ponekad žele da izbjegnu upotrebu kondoma tvrdeći da je s njim osjećaj zadovoljstva manji i njima i partnerki. To nije istina. Veliko američko istraživanje pokazalo je da kondom nema uticaja na doživljaj seksualnog odnosa kao pozitivnog iskustva.

Sve rjeđe i rjeđe

Iako se često tvrdi da muškarci s godinama ne gube na privlačnosti, podaci o učestalosti polnih odnosa pokazuju da toj privlačnosti i nije teško odoljeti. Barem kod muškaraca u braku. Prema američkom istraživanju devet posto oženjenih muškaraca između 40 i 49 godina nije imalo polni odnos tokom 2019. godine, između 50. i 59. godine ljubav nije vodilo 21 posto njih, kod deceniju starijih u tom periodu nije se time bavilo 34 posto, a kad je riječ o starijima od 70 godina bez seksa je bilo njih 54 posto, piše Živim.hr.