Treba li jedno drugom da ispričate seksualnu istoriju?

Kada se osoba interesuje za partnerove bivše ljubavi, često je u pitanju nemir i tjeskoba, čak i briga o sadašnjoj vezi i postojećim problemima

5798 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Razmišljate li ponekad o partnerovim bivšim ljubavima? Mislite li o tome je li u njegovim prošlim vezama postojao nivo intimnosti koji vi sada imate? Možda vas takođe zanima šta vaš parner misli o kvalitetu seksa s vama i s bivšim djevojkama? Prije svega, pitajte se zašto vam je toliko stalo do seksualne prošlosti. Kada se osoba interesuje za partnerove bivše ljubavi, često je u pitanju nemir i tjeskoba, čak i briga o sadašnjoj vezi i postojećim problemima. Možda samo želite da vas partner umiri, i da vam na znanje kako vas ne upoređuje s bivšima niti ocjenjuje vaše sposobnosti u krevetu, prenosi ordinacija.hr.

Razmislite koliko želite da znati o prošlim ljubavima. Ako ste jednostavno radoznali, to je u redu. Kada započinjete ozbiljniju vezu s nekim, razgovor o prošlim vezama prije ili poslije će doći na dnevni red. Možda ćete uvidom u taj dio vaših života shvatiti kako će vaša veza napredovati.

Naravno, možete biti i pretjerano opsjednuti tim informacijama, što onda postaje nezdravo za vašu vezu. Ako stalno ste stalno po internetu internetom u potrazi za slikama i podacima o bivšim djevojkama vašeg partnera, razmislite o tome što vas motiviše na to.

Donosimo nekoliko savjeta kako zadržati zdravu dozu radoznalosti, ali i produbiti i izgraditi kvalitetnu vezu. 1. Ključ zdrave i uspješne veze je sadašnjost. Usredsredite se na to što imate u ovom trenutku, a ne na sjećanja. Sigurnost ćete steći ako se okrenete sebi i osobi koju imate pored sebe, a ne prekopavanjem po prošlosti i upoređivanjem s drugim ženama. 2. Kada s partnerom razgovarate o seksualnoj prošlosti, važno je biti iskren. Oboje trebate da se složite da ste jedno drugome izvor primarne intimnosti. Ako se vaš partner okreće bivšim djevojkama za emocionalnu podršku, onda vi nemate priliku da ispunite taj dio njegovih potreba. U ovakvim situacijama veza nije zadovoljavajuća.

3. Budite strpljivi. Kao što se povjerenje ne stvara preko noći, tako ne možete odjednom postati bliski s nekim. Potrebno je i vrijeme i trud kako biste izgradili pravu, iskrenu fizičku i emocionalnu bliskost s partnerom. 4. Podsjetite se kako postoji razlog zašto više nijeste s bivšim, nego u novoj vezi. Lako se zabrinuti oko toga da nećete ispuniti nečija očekivanja, i da ćete biti upoređivani s nekim drugim. U tim poređenjima ćete deblji kraj. Ostavite se loših misli, i potrudite se oko osobe koja je pred vama.

Bonus video: