SAGLEDAJTE ŠTA JE VAŽNO

Niko nije savršen: Kako prihvatiti partnerove mane?

Ne možemo očekivati da će osoba promijeniti baš sve samo zbog nas, a pogotovo ne mora da mijenja neke male stvari koje nas nimalo ne ugrožavaju

4308 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Psiholozi često naglašavaju važnu ulogu prihvatanja partnerovih slabosti u ostvarivanju zdrave ljubavne veze. Niko nije savršen i svi mi imamo svoje mane. Dokle god nas te mane ne ugrožavaju i nijesu izvor velikog nezadovoljstva ili nesigurnosti, jednostavno ih treba prihvatiti.

1. Preispitajte ozbiljnost partnerovih mana

Često nas nerviraju neki aspekti partnerove ličnosti koji zapravo i nijesu previše važni. Naša frustracija tada raste, ali moramo se zapitati je li ona opravdana u odnosu na to koliko su partnerove mane stvarno značajne. Ako je vaš partner emotivno pouzdan i ima sve ostale fundamentalne kvalitete koje su vam puno važnije, onda sitnice jednostavno zanemarite, piše Zadovoljna.hr.

2. Prihvatite sopstvene mane

Prvi korak u prihvatanju partnerovih mana je spoznaja da ih i mi imamo. I mi nekim svojim navikama ili karakteristikama možemo iznervirati partnera. U trenutku kada se fokusiramo na njegove mane, zaboravljamo upravo na to da ni mi nijesmo savršeni. Uvijek situaciju posmatramo iz svoje perspektive, ali ponekad je dobro sagledati je i iz partnerove kako biste lakše shvatili njegovo ponašanje.

3. Razmislite o tome zašto vam određene partnerove mane toliko smetaju

Možda vas podsjećaju na prošla loša ljubavna iskustva i u vama aktiviraju stare osjećaje. U tom trenutku zapravo ne reagirujete na partnerovo ponašanje ili ličnost, nego na uspomenu i na događaje ili ljude iz svoje prošlosti.

4. Ne tjerajte partnera na nevažnu promjenu

Normalno je očekivati da će partner promijeniti neki oblik lošeg ponašanja koji negativno utiče na vas, njega ili pak na vašu vezu. To su velike, važne i značajne promjene koje mogu poboljšati ljubavni odnos. Međutim, ne možemo očekivati da će osoba promijeniti baš sve samo zbog nas, a pogotovo ne mora da mijenaj neke male stvari koje nas nimalo ne ugrožavaju nego nam samo povremeno idu na živce. Nemojte zaboraviti da su neke navike ili ponašanja rezultat partnerovih vrijednosti koje mogu biti različite od vaših. U tom slučaju morate razmisliti o tome želite li biti s osobom koja ne dijeli vaše vrijednosti ili vam ne smeta da se po tome razlikujete.