Vječito pitanje: Mogu li 'loši momci' zaista da se promijene?

Problem s popravljanjem negativaca je taj što većina ne želi da se promijen

6079 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možemo li nekoga stvarno da promijenimo? To pitanje često postavljaju Tracey Cox, stručnjakinji za seksualne odnose. Njen uopšteni savjet je da izbjegavate loše muškarce jer ni dobri nijesu dosadni.

"To me uglavnom pitaju žene koje žele da promijene muškarce. I uvijek je to simpatična žena koja pita može li promijeniti ‘lošeg dečka’. Postoji vrlo kratak odgovor na ovo pitanje: 'Žele li se oni da se promijene?'", kaže Cox.

Većina žena misli da je trik znati razliku. Stvarnost je da u početku ni ne možete znati, što često znači da ste uvučeni u toksičnu situaciju prije nego što shvatite koliko je to loše.

Evo šta Cox kaže o šansama da promijenite 'lošeg partnera':

Varalica

Već ste tri mjeseca u vezi kada se ispostavi da je vaš partner varao svoju bivšu partnerku. Treba li da pobjegnete'? Prva i najvažnija informacija koju treba da znate je sljedeća: Je li često varao mnoge partnerke ili je to bilo samo jednom?Ako mu je to životna navika, vijesti nijesu dobre, kaže Cox.

Još jedno važno pitanje koje treba postaviti je 'zašto su to uradili'. Otkrijte okolnosti zbog kojih su to učinili. Zatim se zapitajte: 'Je li vaš odnos drugačiji od njegovih prethodnih veza' i 'Je li srećniji s vama nego s prethodnom partnerkom', dodaje Cox.

Ako se pokaju zbog onog što su učinili to vjerovatno znači da im varanje nije navika i dajte im priliku da se promijene, ali držite oči širom otvorene.

Previše izlazaka

Prvo definišite ‘zabavu’. Ako ima problema sa zloupotrebpm opojnih droga, nastavite vezu na sopstvenu odgovornost. Ako nijeste dugo u vezi, Cox savjetuje da prekinete.

Ako je to više zabava nego zavisnost, odnosno ako je vaš partner stariji i još uvijek voli često da lumpuje zapitajte se šta je razlog tome. Je li to ono što su uvijek radili ili je to reakcija na nešto što se nedavno dogodilo?

Okolnosti se računaju, ali čak i ako se čini da postoji dobar razlog, ipak budite oprezni. "Otvoreno mu recite šta možete da prihvatite, a šta ne i pogledajte kakvu reakciju ćete dobiti. Jesu li spremni na kompromis? Ako da, pratite poštuju li ga. Dajte mu jednu, dvije šanse, a ako ih iznevjeri, prekinite vezu", dodaje Cox.

Ne želi brak

Većina muškaraca govori ono što misle i misle ono što kažu. Ako je rekao da ne želi brak - hoće li promijeniti svoje mišljenje vremenom, zavisi od nekoliko varijabli.

Koliko ima godina? Recimo, 22-godišnjak koji želi da ostane samac je ipak drugačiji od 50-godišnjaka koji želi isto. Ono što želimo od života mijenja se kako starimo. Što je momak mlađi, to je veća šansa da se predomisli, kaže Cox i dodaje da partnera pitate zbog čega ne želi brak s vama.

Saslušajte razloge i pokušajte da pronađete kompromis koji bi vas oboje mogao usrećiti. Ako nijesu spremni sada, pitajte ih kada će biti. Ako je odgovor nikada, to nije dobar znak. Ako pristanu na neki vremenski okvir, pružite im šansu.

Sebičan je i loše se odnosi prema vama

Nema ničega zabavnog u tome da se prema vama loše odnosi. Ako ste s nekim ko je verbalno ili fizički nasilan, odmah idite. Pronađite podršku koja vam treba i napravite plan za odlazak od njega, kaže Cox.

Ako je problem to što je sebičan, ne razmišlja i svoje potrebe stavlja na prvo mjesto, ključno pitanje koje trebate postaviti je kako se odnosi prema sebi ? Vide li problem u tome kako se odnose prema vama? Ili to samo vi primijećujete ?

Problem s popravljanjem negativaca je taj što većina ne želi da se promijeni. Vrlo je malo onih koji su svjesni da ne čine dobre stvari. Vrlo malo ljudi priznaje da ima problem.

"Ništa me više ne iznervira od žena koje kažu da su 'fini momci dosadni'. Loši momci su dosadni. Oni su ti koji su predvidljivi jer gotovo uvijek ne uspiju da održe svoja obećanja. To je osoba koja će vas i dalje varati, povređivati i razočaravati", rekla je Cox.

Ako želite da ga promijenite, dajte mu popis koji tačno određuje kako želite da se odnosi prema vama - šta možete da trpite, a šta ne. Postavite mu rok od nedjelju dana da svoje ponašanje uskladi s tim popisom, a ako to ne uradi, ostavite ga, zaključuje Cox, a prenosi Daily Mail.

Bonus video: