Neredovan seks: Neće vam se dopasti kuda to može da vodi

Više od deset istraživanja koja su rađena u proteklih nekoliko godina pokazuju kako je redovan seks direktno povezan sa zdravljem srca

15808 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Vjerovatno već znate da nedostatak seksualnih odnosa može negativno da utiče na zdravlje. na koji način i na koje aspekte zdravlja - pročitajte u nastavaku.

Nervoza prijeti

Seks ponekad služi kao izduvni ventil, a naučnici iz Škotske saglasni su da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekle dvije sedmice, prenose mediji. Tokom seksa, mozak otpušta hormone „sreće“ koji vas opuštaju, tvrde naučnici.

Prostata u opasnosti

Muškarci koji apstiniraju od seksa propuštaju zaštitu koju česta „upotreba“ prostate pruža. U studiji predstavljenoj Američkoj urološkoj asocijaciji piše da muškarci koji često praktikuju seks, imaju 20 odsto manje šanse za razvoj raka prostate.

OImuni sistem slabi

Manjak seksualnih aktivnosti može da oslabi vaš imunološki sistem a. Kako prenosi „prevention.com“, naučnici iz Pensilvanije otkrili su da osobe koje dva puta nedjeljno uživaju u seksu, uživaju i u 30 odsto povećanog otpuštanja imunoglubina (IgA), koji je prva linija odbrane organizma od virusa.

Nesigurnost raste

Bez seksa, malo je manje sreće, povezanosti i sigurnosti u partnera. Život bez seksa u braku može negativno da utiče na samopouzdanje, pa se rađaju i sumnje u partnerovu vjernost. Kako biste izbjegli paranoje i eventualni prekid veze, držite se za ruke, ljubite se i poklanjajte neočekivane poklone… Pokažite da vam je stalo i to će pomoći ponovnom zbližavanju s partnerom.

Muškarci, prijeti vam erektilna disfunkcija

Izbjegavate seks? Nemojte da to postane nešto što se mora… Muškarci koji veoma rijetko vode ljubav, imaju dvostruko veće šanse da dožive erektilnu disfunkciju, navodi se u studiji objavljenoj u Američkom Magazinu za medicinska pitanja. Autor studije smatra da, s obzirom da je muški polni organ mišić, redovan seks može da održi jaku erekciju baš kao što vježbanje može da održi mišiće jakima.

Depresija vrijeba

Naučnici sa univerziteta na Floridi otkrili su kako nedostatak seksa ljude nerijetko čini depresivnima. Prema rezultatima koje su dobili, osobe koje ne praktikuju seks duže vrijeme postaju manje raspoložene, što se nakon određenog perioda pretvara u depresiju.

Seks pomaže u oslobađanju organizma od anksioznosti i stresa, prenosi “Prevention”. Moguće je da će vam nedostatak ove aktivnosti narušiti kvalitet sna jer vam u organizmu manjka hormona koji se inače otpuštaju tokom i nakon seksa, a koji deluju umirujuće na organizam.

Naravno, važno je naglasiti da će se vaše samopouzdanje donekle urušiti. Psiholozi tvrde da se ljudi koji vole seks osjećaju mnogo bolje i zadovoljnije. Takođe tvrde kako osobe koje redovno praktikuju ovu aktivnost imaju bolje pamćenje i lakše se sjećaju detalja.

Više od deset istraživanja koja su rađena u proteklih nekoliko godina pokazuju kako je redovan seks direktno povezan sa zdravljem srca, jer pomaže lučenju hormona koji su dobri za bolje raspoloženje i zdravlje čoveka.

Bonus video: