Ne mislte da ste jedini: Ovo su najčešće brige u seksu

Izuzetno je važno naglasiti da su fantazije samo fantazije i da one ne znače da biste ono o čemu maštate voljeli da uradite u stvarnom životu

9090 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seks je sjajan i divan, ali ponekad izgleda da kao da je pritisak u vezi s njm sve veći - treba biti ovakav ili onakav, raditi ove ili one stvari u krevetu, pa seks postaje vrlo komplikovana stvar.

Dakle, ako vas zanima jeste li jedina osoba koju muče određene stvari u seksu, evo pet najčešćih briga:

Bojite se da ste dosadni- seksualna terapeutkinja Ava Pommerenk objašnjava kako su seksualni trendovi na vrhuncu, a zbog toga se oni tradicionalniji tipovi često osjećaju loše. Boje se da su partneru dosadni, ali o tome, tvrdi Pommerenk, jednostavno ne treba brinuti.

Mislite da ne znate šta radite - za seks je potrebna vježba. Danas smo i u na tom području bombardovani nestvarnim očekivanjima pa je tako sasvim normalno ako se ne osjećate samouvjerenim i nemate povjerenja u svoje seksualne vještine - nijeste jedini jer je ovo jedna od najčešćih briga koje terapeuti slušaju.

Osjećate pritisak - "Ono što sam primijetila, a važi za oba pola, je seksualni pritisak. To može značiti pritisak da vodite ljubav u određenom trenutku u vezi (npr. nakon dva mjeseca veze), pritisak da magično znamo što partneru odgovara i pritisak odnosno strah od seksualnih disfunkcija", otkrila je terapeutkinja Jillien Kahn.

Stidite se fantazija ili fetiša - "Puno mojih klijenata ima fantazije ili fetiše kojih se srame", otkrila je Kahn. "Istina je da su vaše fantazije postojale i prije vas. Određeni tipovi filmova za odrasle su tu jer ih mnogi vole. Čak i rijetki fetiši nijesu ništa čega se moramo stidjeti", dodala je. Izuzetno je važno naglasiti da su fantazije samo fantazije i one ne znače da biste ono o čemu maštate voljeli da uradite u stvarnom životu, piše metro-portal.hr.

Bonus video: