Ako izgovara ove rečenice: Sigurno vas više ne voli

Pokazalo da postoje određene konstrukcije i fraze u razgovoru koje se u vezi koriste onda kada su se osjećanja bitno izmijenila

9343 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema mišljenju psihologa koji se bave ljubavnim vezama, postoje jasni pokazatelji koji se odnose na specifično ponašanje ljubavnih partnera i koji signalizira da stvari između dvoje, koji su u vezi, ne stoje baš najbolje.

Isto tako, pored bihejvioralnog stanovišta, razmatra se i ono lingvističko, tj. jezičko, pa se pokazalo da postoje određene konstrukcije i fraze u razgovoru koje se u vezi koriste, bilo svjesno ili na podsvjesnom nivou, onda kada su se osjećanja bitno izmijenila ili su od samog početka bila takva. Upravo sljedeće fraze pouzdan su znak da vas partner više ne voli.

“Nijesam dužan ništa da ti objašnjavam”

Ovo je vrlo česta fraza koja signalizira da postoji problem ne samo u komunikaciji, već potpuno odsustvo potrebe za njom. Naravno da normalan odnos sa partnerom ne podrazumijeva polaganje računa na svakom koraku, što je karakteristično za opsesivan i posesivan ljubavni odnos. Međutim, sasvim je normalno u određenim situacijama sa voljenom osobom razmijeniti mišljenja.

Ukoliko vam partner na svako vaše pitanje i interesovanje, u pogledu dešavanja u njegovom životu, odgovara na ovaj način – da nije dužan ništa da vam objašnjava – onda je to jasan znak da prema vama više ne gaji iskrena ljubavna osjećanja.

“To nije moj problem”

Ljubavna veza koja počiva na čvrstim temeljima znači dijeljenje ne samo lijepih i slatkih trenutaka već i zajedničko rješavanje problema i ono što možemo nazvati hod po trnju.

Čak i onda kada vaš problem nema veze konkretno sa vašim partnerom, već je riječ, na primjer o odnosima sa kolegama, to ne znači da voljena osoba ne treba da vam pomogne razgovorom i savjetom kako treba da se ponašate u datoj situaciji. Međutim, ukoliko umjesto razumijevanja i podrške dobijate samo jedno kratko i jasno: “To nije moj problem”, to znači da vaš partner ne haje previše niti za vas niti za vaše probleme.

“Ako ti se ne sviđa, pronađi nekog drugog”

Od osobe sa kojom ste u ljubavnoj vezi i koja vas navodno voli, posljednje što bi trebalo da očekujete jeste da vam bez pretjeranih emocija, usred neke banalne rasprave, kaže da slobodno možete potražiti nekog drugog. Jednostavno, ne postoji logika po kojoj bi neko kome je do vas stalo izgovorio ovu rečenicu.

Nažalost, time vam samo stavlja do znanja da se ne bi pretjerano uznemirio da to zaista i učinite, što samo znači da vas više ne voli ili da vas od početka nije volio.

“Radi šta želiš”

Distanciranost i indiferentnost partnera u vezi jasan je pokazatelj da su se njegova osjećanja prema vama promijenila.

Bilo da ga pitate za savjet koju haljinu da obučete ili želite da vam pomogne u odluci da li da promijenite posao, ako je njegov odgovor: “Radi šta želiš”, onda je to jasan znak da nema želju da o bilo čemu odlučuje zajedno sa vama.

“Ne vjerujem ti”

Osim što je ovo u pojednim slučajevima pokazatelj da partner nema samopouzdanja, fraza: “Ne vjerujem ti”, može značiti i da partner smišlja izgovore kako bi vas diskreditovao u vezi i unaprijed okrivio za eventualni raskid, pravdajući to time da nije ste zaslužili njegovo povjerenje. A zapravo je riječ o tome da više ne gaji iste emocije prema vama, piše mogujatosama.rs .

“Stvarno te volim”

I, na kraju, psiholozi tvrde da fraza:”Stvarno te volim”, nije izjava ljubavi već vid manipulacije vašim osjećanjima. Objašnjavaju da takvoj konotaciji doprinosi upotreba priloga “stvarno”, kojem tu ne bi bilo mjesto da su osjećanja zaista iskrena.

Bonus video: