NEKOME PADA LAKŠE, NEKOME TEŽE

Kako je prepoznati: Kriza srednjih godina kod muškaraca

Kriza muškarce može pogoditi naglo ili postepeno, promjene su uglavnom negativne, a mogu se odraziti u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima ili pak u težim oblicima kao što su razvod braka, preljuba, depresija, usamljenost...

12146 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada muškarci "prevale" polovinu života, pomisle da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili. Oni u zrelom životnom dobu riješe da prožive drugu mladost.

Pod pojmom "druga mladost" muškaraca podrazumijevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola najčešće u kasnijim četrdesetim godinama, objašnjavaju psiholozi. U našoj kulturi, taj termin često ima podsmješljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao tinejdžer.

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promjena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primjereno njihovim godinama treba tražiti i u tome.

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces koji neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopšte ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo prepoznati da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

  • potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
  • osjećaj manje vrijednosti,
  • depresija, anksioznost i tjeskoba,
  • iznenadna potreba za promjenama okoline ili izgleda,
  • pokazivanje dječjeg ili mladalačkog ponašanja,
  • donošenje naglih i impulsivnih odluka,
  • teže nošenje sa stresom,
  • česte promjene raspoloženja.

U krizi srednjih godina je česta pojava regresije, odnosno obrambenog mehanizma koji osoba koristi kako bi se vratila na ranije, već prevladane faze razvoja. Regresija se smatra bijegom iz realnosti, a osoba se u takvim situacijama često vraća u dječje faze razvoja kako bi se zaštitila od anksioznosti i stresa u stvarnom životu.

Individualne razlike

Istraživači smatraju da postoje velike individualne razlike u reakcijama na sredovječnost i da se kriza srednjih godina ne javlja kod svakoga.

Za muškarce je vjerovatnije da se značajne životne promjene dogode u četrdesetima. Neki muškarci te životne promjene ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove.

Kriza muškarce može pogoditi naglo ili postepeno, a promjene su nažalost uglavnom negativne, a mogu se odraziti u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima ili pak u težim oblicima kao što su razvod braka, preljuba, depresija, usamljenost itd.

Neki od pokazatelja da kriza srednjih godina ide u lošem pravcu mogu biti:

Kupuje skup auto

Iako nema ničeg pogrešnog u tome kad čovjek želi da kupi novi automobil, veliko je pitanje da li ga može priuštiti, a takođe i razlog zašto to želi. Može biti da je proveo vrijeme upoređujući svoj život sa životom svojih vršnjaka i možda osjeća da nije postigao koliko i oni i zato pati od osjećaja manje vreijdnosti. Ako je to razlog što želi novu igračku, možda će mu trebati pomoć.

Želi da kupi vikendicu

Neki muškarci vole statusne simbole i pokazivanje pred svojim prijateljima, a to se može pogoršati tokom krize srednjih godina, jer se može osjećati kao da mora da se dokaže i pokaže svoju vrijednost onima oko sebe.

Još nešto se dešava tokom muške krize srednjih godina. Neki muškarci u ovom trenutku svog života imaju tendenciju da zalutaju i imaju afere. Ovo je još jedan razlog zašto imate svako pravo da budete sumnjičavi ako je počeo opsesivno da traži novu kuću ili vikendicu, posebno ako o tome nije razgovarao sa vama.

Više pije

Ako vaš muškarac pije više nego nekada, ovo je definitivno zvono za uzbunu i trebalo bi da pogledate načine na koje mu možete pomoći da smanji prije nego što stvari zaista izmaknu kontroli. Pomozite mu tako što ćete predložiti da oboje popijete piće i složite se da određenim danima ne bi trebalo da pijete. Uvijek je mnogo lakše kada imate podršku.

Možda piće koristi kako bi prikrio svoja prava osjećanja, često to može biti izlaz koji mu omogućava da ne razmišlja o stvarima koje ga muče. Najvažnije je da razgovarate o tome. Ako odbije vašu pomoć, moraćete da zatražite pomoć stručnjaka.

Ulazak u srednje godine ne mora automatski da rezultira krizom srednjih godina, ali važno je prepoznati znakove na vrijeme. Sredovječnost se katkada doživljava kao olakšanje, a ne kao kriza. Sve zavisi od toga kako se osoba postavi prema novim životnim izazovima.

Preporučujemo za Vas