Šta je to seks terapija? Dobra za parove, ali i za samce

Terapija može osobi pomoći i da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rješenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti

7995 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako neki možda misle da je seks terapija rezervisana za one koji su se našli u problematičnoj vezi ili su iskusili potpunu seksualnu seksualnu disfunkciju, seksualna terapeutkinja i direktorica Intimacy Institute for Sex & Relationship Therapy dr Jenni Skyler kaže da se takva terapija, kao dio psihoterapije, bavi svim mogućim seksualnim problemima pojedinca ili para.

"Seks terapija uključuje seanse sa seks terapeutom koji procjenjuje sve probleme seksualne funkcije ili intimnosti, identifikuje sve dijagnoze i izrađuje sveobuhvatan plan liječenja", objašnjava ona i kaže da je takva terapija za svakoga, ne samo za parove.

"Često radim i sa samcima koji trenutno nijesu u vezi, ali žele da porade na svojim intimnim problemima prije nego uđu u partnerstvo - rekla je za Mind Body Green.

Njen pristup, dodaje, uključuje i pomaganje klijentima da shvate vezu između uma i tijela kako bi poboljšali seksualni užitak, kao i da se povežu sa svojom željom i uzbuđenjem kako bi im seksualni život bio bolji. Seksualna terapija nikad ne uključuje golotinju niti bilo kakvo dodirivanje između klijenta i terapeuta.

"Kao seksualna bića, svi nosimo sa sobom i složene seksualne istorije koje uključuju cjeloživotne porodične i društvene poruke, a koje utiču na naše seksualno funkcionisanje, sliku tijela i odnose", objašnjava Skyler, pa terapija može osobi pomoći i da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rješenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti.

Sesije su često edukativne i pružaju tehnike koje klijentima pomažu da dožive više seksualnog zadovoljstva, a klijenti dobijaju praktične domaće vježbe koje su često dopunjene relevantnim tekstovima i/ili video zapisima.

Bonus video: