Je li vaša veza zdrava? Jeste, ako izgradite ovih pet stvari

Bilo da treba da razgovarate o nečemu vezanom za posao, vašu vezu, prijateljice ili porodicu, od izuzetne je važnosti da se emocionalno možete osloniti na svog partnera

8285 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka veza je drugačija, ali bez obzira na to, postoji nekoliko stvari koje možemo dodatno razmotriti kako biste se uvjerili da u našoj vezi sa partnerom sve funkcioniše.

Zdrava veza u modernim terminima može značiti drugačije stvari za svakog od nas, i ta se mjerila mijenjaju konstantno, kako se osoba razvija, ali i odrasta. Nešto što smo željeli ranije od svojih romantičnih veza, ne mora biti nešto što želimo sada.

Ipak, kako biste mogli da osjetite kojim dijelovima vaše veze treba pokloniti dodatnu pažnju i kako se na najbolji način povezati sa partnerom, pogledajte kojih pet znakova daju signal je li vaša veza zdrava i kako je učiniti zdravijom.

Između vas postoji povjerenje

Temelj svake veze treba da bude povjerenje između partnera koje se gradi iz dana u dan i na kojem partneri moraju konstantno da rade. Kako biste mogli da budete u potpunosti otvoreni u razgovoru na bilo koju temu potrebno je da se međusobno poštujete i prihvatate, kao i da budete istinski posvećeni vašoj vezi.

Kako biste izgradili povjerenje postepeno razgovarajte sa svojim partnerom o vašim izazovima ili malenim pobjedama. Zajedničko rješavanje problema ili pak s druge strane, proslava uspjeha, povezuje ljude i kreira jaču vezu, i gradi povjerenje.

Otvorena komunikacija

Važno je da se svom partneru možete povjeriti. Bilo da treba da razgovarate o nečemu vezanom za posao, vašu vezu, prijateljice ili porodicu, od izuzetne je važnosti da se emocionalno možete osloniti na svog partnera.

U komunikaciji sa partnerom nastojte da budete iskreni kako bistemogli da budete zaista povezani na više nivoa i kako bi se vaša veza srela sa nekim novim stepenicama razvoja. Uz iskrene razgovore vaš partner će moći da vas bolje upozna i da se poveže sa vama, ali i da odgovori na vaše potrebe u vezi.

Zajedničko i vrijeme za svakoga posebno

Vaša veza može biti savršena i možete koristiti slobodno vrijeme za viđanje sa svojim partnerom. Ali, kako bi veza funkcionisala, potrebno je da pored toga što ste u vezi, postojite kao zasebna osoba i imate svoj život ispunjen hobijima, aktivnostima i druženjima s vama dragim ljudima.

Jednako kako je važno vaše zajedničko vrijeme, bitno je da imate i vrijeme koje će svako posvetiti sebi. Jedino tako će svako od vas u vezi biti ispunjen i moći ćete da dosegnete potencijal koji vaša veza može da ima.

Fizička povezanost

Hemija koja postoji između dvoje ljudi kroz fizičku povezanost, kako god da vi definišete fizičku povezanost, jednako je važna kao dosad pomenute stavke. Bez romantike i intimnosti izazovnije je istinski se vezati za vašeg partnera.

Pored toga, važno je da razgovarate o tome šta je za vas bitno u ovoj sferi veze i šta biste vi željeli od svog partnera. Kroz otvorenu komunikaciju i privrženost jedno drugom pronaći ćete idealnu kombinaciju za vas.

Zajedničko rješavanje konflikata

U zdravoj vezi konflikt se može dogoditi s vremena na vrijeme i može nastati radi male ili velike stvari, izazova ili situacije. Ali, kako ćete vas dvoje reagovati na konflikt velik je znak kakva će vaša veza biti i koliko treba da radite na međusobnom razumijevaju.

Kada se konflikt dogodi u vezi, važno je da ne napadate jedno drugo nego da zajednički radite na tome da se konflikt riješi. Vas dvoje protiv problema – jednačona je koja funkcioniše i koja može povoljno da djeluje na vašu vezu u svakoj fazi.

Bonus video: