LOŠI OBRASCI PONAŠANJA

Živite u vrtlogu loših ljubavnih odnosa? Provjerite je li do vas

Pet obrazaca u ponašanju kojih niste svjesni ako ste zavisni od toksičnih veza. Sve se vrti oko balansiranja između straha od napuštanja i straha od prepuštanja

5362 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako vam se čini da jurite za emocionalno nedostupnim ljudima ili ste vi ti koji odustajete kada ste suočeni s tim da ne možete da se prepustite u ljubavnom odnosu, vjerovatno se bojite napuštanja koje vas "usisava" u toksične odnose i određene negativne obrasce u ljubavi.

U vezama to u prevodu znači da radite gotovo sve kako biste izbjegli stvarnu predanost - ako zapravo niste s nekim, niko vas zapravo ne može niti napustiti.

"Abandaholizam" ili u prevodu „strah od napuštanja“ je prilično komplikovan skup ponašanja jer postoje kontradikcije i paradoksi na koje treba paziti. Ovih pet znakova pokazuju da ste zaglavili u toksičnom vrtlogu ljubavnih odnosa i vrijeme je da u svoj ljubavni život uvedete promjenu, piše zadovoljna.hr.

1. Birate emocionalno nedostupne partnere

Često vam se događa da vam se sviđaju osobe u vezi i u braku. Ako se nađete u situaciji da vas stalno privlače osobe koje su emotivno nedostupne, treba da postanete svjesni svog obrasca ponašanja u toj situaciji i da se zapitate zašto birate upravo takve osobe.

2. Privlači vas osjećaj nesigurnosti

Strah od ostavljanja može dosevsti do toga da se zbunite i nestalne partnere počnete da gledate kao posebne ili nezamjenjive.

Obično nisu ni jedno ni drugo, ali biološka reaktivnost koja se odvija u nama i započinje našu tjeskobu zbog straha od osjećaja napuštanja zaista nas na neki način uzbuđuje. Takvi partneri, takođe, nažalost, imaju tendenciju da pokrenu sve vrste kontradikcija u nama. Spokoj počinjemo da doživljavamo kao dosadu, haos kao uzbuđenje i nepotrebnu napetost kao ljubav.

3. Ne privlači vas osoba koja je zaista zainteresovana za vas

Kad osjetimo da je neko jako zainteresovan za nas i želi da bude u konkretnoj i smislenoj vezi, počnemo da bježimo od te osobe. Ovakvu želju doživljavamo kao da smo satjerani u ćošak i to nam jednostavno više ne odgovara jer u tom odnosu više nema dovoljno adrenalina i straha od napuštanja. U takvom odnosu dolazimo do spokoja i abandoholičari to počinju doživljavati kao dosadu.

4. Nikada ne osjećate da ste pronašli pravu osobu

To je očigledan rezultat stalnog balansiranja između dva svijeta -straha od napuštanja i straha od prepuštanja. Provodite jednako vrijeme jureći za onima koji vam nisu dostupni i bježeći od bilo koga ko jeste. Naporno je i najvjerojatnije programirano u nama od djetinjstva. Kada većinu svog djetinjstva provedemo takmičeći se za bezuslovnu ljubav roditelja, navikavamo se i obično smo zavisni od te potrage sve dok je ne postanemo svjesni.

5. Potjera je jedina stvar koja vas usrećuje

Na naučnom nivou, biti s nekim ko vam je izazov oslobađa kateholamine (adrenalin i noradrenalin) i u nama proizvodi neodoljiv osjećaj zaljubljenosti. Kada dođe do naleta tog adrenalina, upravo on stvara duboki osjećaj intimnosti s određenom osobom.

Ako se bilo koja ili sve ove osobine odnose na vas, nemojte očajavati. Bitno je da postanete svjesni obrazaca kojima se vodite u romantičnim odnosima i pokušate da dokučitierazloge svog ponašanja u određenim situacijama.