Neočekivane koristi: Pored uživanja, seks je dobar i za ove stvari

Osim što povećava dotok krvi u mozak, podstiče proizvodnju 'dobrih' hormona i smanjuje nivoe hormona stresa

11398 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seks kao intimna i zabavna aktivnost osim zadovoljavanja strasti donosi i zdravstvene koristi. Moćni oksitocini i endorfini koji se javljaju tokom intimnih odnosa nijesu zaslužni samo za onaj prijatan osjećaj nakon seksa – već djeluju i kao prirodni ljekovi.

Ovo su samo neke od moćnih strana seksa

Poljupci su jači od karijesa

Nije baš romantično, ali ljubljenje podstiče lučenje pljuvačke, a to olakšava čišćenje ostataka hrane između zuba i snižava nivo kisjelosti u ustima. Učinak poljupca sličan je korištenju žvakaće gume bez šećera.

Zagrljajima protiv štucanja

Zaboravite na zaustavljanje disanja ili kockicu šećera pod jezikom, snažan zagrljaj toliko je moćan da će pritisnuti dijafragmu i olakšati dosadno štucanje.

Glavobolja

Osim što povećava dotok krvi u mozak, podstiče proizvodnju 'dobrih' hormona i smanjuje nivoe hormona stresa. 'Vježbanje’ ima i opuštajući učinak – idealno za migrene i glavobolje.

Mozak i pamćenje

Baš kao i vježbanje, seks poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mozga, a to za rezultat ima jači osjećaj budnosti, fokusiranosti pa u straijem dobu smanjuje i rizik od Alchajmera.

Depresija

Seks podstiče stvaranje oksitocina, onog koji se otpušta i tokom vježbanja, meditacije i smijeha. Takav ‘trening’ smanjuje tjeskobu i ublažava simptome depresije, smatraju stručnjaci.

Bonus video: