"HORMON LJUBAVI"

Šta je oksitocin i kakve zapravo veze ima s ljubavlju?

Oksitocin je povezan sa osjećajem opuštenosti, opšte psihološke stabilnosti i povjerenja

8718 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da parovi koji su u prvoj fazi romantične veze imaju značajno viši nivo oksitocina. Ali ovaj hormon nije povezan samo s ljubavlju. Samo lučenje ovog hormona kod parova utiče na pojačano povjerenje, empatiju, bolju komunikaciju, vjernost, lojalnost…

Šta je zapravo oksitocin?

Riječ je o hormonu koji se ponaša kao neurotransmiter i igra važnu ulogu u reprodukciji. Njega proizvodi hipotalamus, do mozga koji se nalazi blizu hipofize. Oksitocin, zajedno s dopaminom i serotoninom, naziva se i „hormonom sreće“. Kad nam se dopada neka osoba, mozak ispušta dopamin, povećava se nivo serotonina, a samim tim, proizvodi se i oksitocin. Sve ovo zajedno poboljšava i naše raspoloženje.

Kako oksitocin utiče na naše emocije?

Prema istraživanjima, ovaj hormon ima pozitivan uticaj na socijalno ponašanje. Oksitocin je povezan s osjećajem opuštenosti, opšte psihološke stabilnosti i povjerenja. Isto tako, naučnici su dokazali da ovaj hormon smanjuje simptome stresa i anksioznosti.

Oksitocin pomaže tijelu da se prilagodi brojnim emocionalnim i socijalnim situacijama. Ovaj hormon direktno je u vezi s poboljšanom komunikacijom između partnera, naročito tokom rasprava.

Što više vremena provodimo s partnerom, više oksitocina lučimo. A kako nivo ovog hromona raste, tako više i želimo našeg partnera.

Oksitocin se može unositi i putem injekcije, a u nekim zemljama, ubrizgava se ženama tokom porođaja. Pored toga što umanjuje bolove, ovaj hormon može da smanji krvarenje nakon porođaja ili spontanog porođaja.