Planirani seks - možda zvuči dosadno ali spasava vezu

Planirani seks nije nužno jedini seks koji imate, ali služi kao dobar podsjetnik za provjeru veze i odnosa sa partnerom tokom tih sedmica (ili mjeseci)

7450 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svako ko je bio u vezi zna da kada se upadne vrtlog svakodnevice i brzog života - osjećaj zauzetosti i podrazumijevanja partnera lako obuzme parove.

Iako je očekivano da da će se vaš ljubavni život usporiti nakon prvih vrućih mjeseci nove veze, seksualna intimnost (ili nedostatak toga) može da odigra veliku ulogu u osjećaju povezanosti s vašom značajnom drugom polovinom.

Ako se vi ili vaš partner osjećate nezadovoljno u seksualnom životu, možda ćete htjeti razmotriti “održavanje seksa”.

Dakle, što je planirani seks?

U suštini, to je seks koji ste svjesno uključili u vaš odnos. U zavisnosti od para, to bi moglo da znači planiranje seksa unaprijed ili jednostavno donošenje odluke o seksu čak i kada ste umorni i ne baš raspoloženi.

“Naša seksualna želja se topi i nestaje, a ponekad moramo učiniti svjestan napor da budemo fizički intimni s partnerom”, objašnjava psihijatrica Rejčel Nidl direktorica Instituta za savremenu seksalnu terapiju.

Planirani seks nije nužno jedini seks koji imate, ali služi kao dobar podsjetnik za provjeru veze i odnosa sa partnerom tokom tih sedmica (ili mjeseci).

“Postoji mit da bi seks trebalo da bude spontan”, kaže Nidl. “Život može biti pretrpan i mnoge stvari mogu stati na put fizičkoj intimnosti s partnerom. Planiranje unaprijed može stvoriti iščekivanje i uzbuđenje”. Ona predlaže određivanje tačnog datuma u planer ili stvaranje mentalne bilješke za iniciranje seksa u određeno vrijeme, na primjer - subota ujutro.

Ako želite da uđete u to, poušajte da planirate veče s idejom da ćete se poslije seksati. Nidl predlaže da se počne razmišljati o faktoru predviđanja “ostavljajući poruke ili šaljući seksi poruke” do datuma koji ste odredili.

Ako stvarno želite da sve to napravite zabavnim, istražite i proučite pa na listiće zapišite nove seksualne poze koje želite da isprobate sa svojim partnerom, preklopite ih i stavite u posudu. “Izvucite ujutro, (ili noć prije) jednu listicu na svoj planirani dan seksa i možete provesti vrijeme pripremajući se i snažeći uzbuđenje”, kaže Nidl.

“Planirani seks je seks koji ste izabrali kako bi sačuvali i oporavili vaš odnos, može da natjera oba partnera da se ponovo upoznaju, da osjećaju da ih partner i dalje vidi kao poželjnog, a to zadovoljstvo će doprinijeti ukupnom zadovoljstvu vašeg odnosa i kvaliteta života”, kaže Nidl.

“Parovi često kažu da, iako nisu bili nužno raspoloženi i da su možda u početku bili neodlučni, nakon što su počeli, postali su uzbuđeni, imali pozitivno iskustvo i bili su sretni što su to učinili.”

Bonus video: