Da li je seks raskida dobra ideja

Evo šta bi trebalo znati prije nego što potražite završnicu veze u spavaćoj sobi

7917 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste ikad gledali romantične komedije, znate da je seks raskida predstavljen kao najbolji. Ideja da se to radi posljednji put i sve to ostavi u spavaćoj sobi nije baš dobra u realnom životu, iako je privlačna.

Naravno, seks zbog raskida može biti veoma nejasan. Ako je jedan partner upravo ostavljen, mogao bi de se ponada da će seks učiniti da bivši razmisli o raskidu. Holi Ričmond, sertifikovana seks terapeutkinja iz Njujorka, za health.com kaže da seks raskida neće spasiti vezu, a ako se to dogodi, vjerovatno će trajati samo nekoliko sedmica.

Pa zašto imamo goruću želju za takvim seskom i da li je on i kada dobra ideja?

Zašto želimo posljedni seks?

Seks raskida znači za svakoga nešto drugačije.

“Posljednji seks, može se odnositi na slavljenje svega što je bilo dobro u vezi”, kaže Ričmond.

“Odnosi se obično završavaju zbog emocionalnih razloga, a ne seksualnih odnosa. To je posljednja veza s nečim što je zaista bilo zadivljujuće za neko vrijeme u kojem ste bili zajedno.”

Ako oboje razumiju zašto ne mogu biti zajedno i ugodno im je zbog raskida (recimo, sele se u različite gradove ili jedno želi da ima djecu, a drugo ne), seks može biti isključivo veza i ono posljednji put, kaže Ričmond. “To je kao da kažete: Ovo jednostavno neće funkcionisati, ali ja te volim.”

S druge strane, ako jedna osoba ne želi da veza prestane, možda želi seks kako bi pokazala i rekla “Pogledaj kako je ovo sjajno. Sigurno želiš ovo da izgubiš? “, kaže Ričmond. Tada se stvari mogu pomiješati...

Kako seks raskida djeluje?

Ako jedna osoba još uvijek drži vezu, dok je druga spremna da ide, seks raskida može da produži emocionalnu klackalicu za partnera koji još nije krenuo dalje.

Naravno da seks može da napravi da se privremeno osjećate dobro, ali kada se obuče odjeća i svako nastavi svojim putem, vjerovatno ćete se osjećati zbunjeno, više nego prije seksa. Postoji i šansa da biste se mogli osramotiti.

“Možda se osjećate dobro u tom trenutku, ali često taj osjećaj ne traje”, kaže za Health dr Rejčel Nidl, direktorica Instituta za modernu seksualnu terapiju u Palm Biču u Floridi.

Kada je seks raskida dobra ideja

Za veze koje se završavaju potpunim međusobnim razumijevanjem, seks može biti “lijep, povezan kraj”, kaže Ričmond.

Objašnjava da u slučajevima kada su oba partnera istinski riješena (znamo, zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali stvarno se događa!), ovakav seks može da bude dobra ideja.

Ipak, „Želim te vratiti“, seks nije dobra ideja. Prihvatanje raskida zahtijeva vrijeme, a pokušaj ublažavanja bolova seksom samo će produžiti proces, kaže Ričmond.

Ovakav seks, nažalost, neće vam dopustiti da prekinete tu žudnju. Raskid je stavljanja odnosa iza sebe i davanja prioriteta sebi. Nemojte nas pogrešno shvatiti, nije lako, ali držanje za nešto čega nema samo će vas zarobiti.

Bonus video: