Zaljubljenost je nestala? Zašto se dešava i kako popraviti stvari

Svi možemo biti ranjivi kada nas neko jako dobro poznaje, a posebno ako nailazimo na kritike partnera

6665 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne postoji idealan partner i svatko od nas ima svoje granice.

Nakon 30 godina rada kao psiholog dr Jeffrey Bernstein primijetio je da se često u vezama javljaju tri razloga zbog kojih se neko može "odljubiti", evo štA je u pitanju:

1. Ne osjećate da vas partner cijeni

U svakoj vezi se može dogoditi i faza kada uzimamo partnera "zdravo za gotovo", a ako pustimo da se stvari same odvijaju, stres svakodnevnog života će nam onemogućiti da pokažemo zahvalnost i ljubav. Problem je i što zaboravljamo da pokažemo osjećanja pa će se partner osjećati zapostavljeno, prenosi Psychology Today.

Rješenje: Sve što smo pomenuli je normalan tok događaja u vezi i zato bi trebalo naći vremena kako bismo partneru rekli da ga cijenimo. Provodite vrijeme zajedno, budite pažljivi jedno prema drugome.

2. Ne rješavate toksične misli

Svi možemo biti ranjivi kada nas neko jako dobro poznaje, a posebno ako nailazimo na kritike partnera i odbijanje. Kao obrambeni mehanizam kod osobe se mogu razviti toksične misli prema partneru pa ćete vidjeti samo loše stvari koje radi, a zaboravljati na dobre. Tako se lako dolazi do zaključaka da su problemi nesavladivi.

Rješenje: Vjerojatno te vaše misli nisu nastale bez razloga, razlika je samo u tome hoćemo li se na njih fiksirati, što znači da ćemo i svaku sreću u vezi pretvoriti u nešto loše. Stvar je u tome da zadovoljni i srećni partneri neće dozvoliti negativnim mislima da ih vuku na dno, oni će pronaći zdrav i realističan način formiranja misli o vezi. Dakle, riješite se ružnih misli ako želite da cijenite partnera, a upravo je to ključ sretne veze.

3. Nekompatibilnost

Istraživanja kažu se da partneri koji imaju slične stavove, njeguju iste vrijednosti, koji su intimni i koji su u svemu zajedno rijetko razilaze. Ali, kako prolazi prva faza ljubavi, jedan od partnera može shvatiti da ipak nemaju iste ciljeve i vrijednosti, što može dovesti do zabrinutosti za budućnost.

Rješenje: Kada su partneri fleksibilni i žele da isprobaju nove mogućnosti za bolju povezanost, veza će biti jača. Ako želite da riješite problem nekompatibilnostisebi možete pomoći tako što ćete malo bolje sagledati šta očekujete od partnera umjesto da ga stalno krivite i kritikujete. Napravite "most" - ako partner voli da ide na boks a vi na jogu, zajedno možete ići u šetnje. Dobro je ako pronađete zajedničke interese pa budite otvoreni, razgovarajte o tome šta možete da radite zajedno.