U ovim godinama žene su najzadovoljnije seksom

Žene u 'ozbiljnim' godinama možda ne vode ljubav svaki dan, ali čini se da to ne znači da ne uživaju

28421 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studija urađena sa ženama starijim od 40 godina pokazuje da se zadovoljstvo seksualnim životom poboljšava kako žena stari. Evo što o tome kaže stručnjak za seksualnost, prof. dr Aleksandar Štulhofer za Ordinaciju:

"Uzmemo li u obzir postojeća istraživanja (ne isključivo jedno, kao sto se često čini), dva su zanimljiva obilježja odnosa između dobi i seksualnog zadovoljstva kod žena. Prvo je da su, u prosjeku, žene najzadovoljnije svojim seksualnim životom u dobi između 35 i 50 godina; u ostatku populacije, žene starije od 50 nerijetko su zadovoljnije od mlađih žena. Drugo je obilježje da se žensko seksualno zadovoljstvo (opet govorimo o prosjeku) nakon 50. ne smanjuje kontinuirano poput muškoga. Kako to objasniti? Čini se da je ženama potrebno više vremena za otkrivanje sopstvene seksualnosti. Za razliku od muškaraca, mlade žene sporije otkrivaju sopstveni užitak, opterećenije su izgledom (i društvenim očekivanjima vezanima za izgled) te su rjeđe “egoistične” u krevetu, odnosno primarno fokusirane na vlastiti užitak. Kulturološka očekivanja (uključujući i ona koje promoviše pornografija) i društvene norme koje seksualnost žena i muškaraca ne tretiraju sasvim jednako imaju veliku ulogu u tim razlikama. S godinama, većina žena postaje opuštenija kada je riječ o izgledu, svjesnija svojih potreba (stvari koje žele i koje ne žele u seksu) i lakše im je da se usredsrede na sebe. Neko je davno rekao, ne sasvim anegdotalno, kako s godinama – kada je riječ o seksu – muškarci i žene postaju sve sličniji. Naravno, ne treba zaboraviti da ne postoji objektivna mjera seksualnog zadovoljstva. Činjenica da godine utilu na seksualnu vitalnost možda više pogađa muškarce (i njihovu procjenu seksualnog zadovoljstva) nego na žene.".

Uloga hormona

Percepcija sopstvenog zadovoljstva seksualnim životom rezultat je višestrukih faktora, upozorava dr Božidar Perić, spec. interne medicine i subspecijalista endokrinologije i dijabetologije iz zagrebačke Poliklinike Perić-Staničić.

"Sam seksualni čin kao fizički kontakt utiče na lučenje određenih hormona poput endorfina, dopamina, serotonina i oksitocina. Oscilacije nivoa tih hormona u nama proizvode emocije poput sreće, nagrade, privrženosti, uzbuđenja i slično. Ostali faktori predstavljaju kompleks psiholoških, socioloških i kulturoloških elemenata. Bolji kvalitet seksualnog odnosa u srednjim i starijim godinama kod žena može se zasnivari na temeljiti na nekoliko pretpostavki. Više istraživanja potvrdilo je povoljne učinke seksualnog čina na opšte zdravlje, kao i na bolju kontrolu najčešćih bolesti današnjice poput povišenog krvnogpritiska, šećerne bolesti, povišenih masnoća i debljine. S godinama se očekuje i sazrijevanje u prihvatanju slike sopstvenog tijela, koja je tada manje podložna nametnutim stereotipima ljepote. Sa psihološkog aspekta boljem kvalitetu seksualnog odnosa dodatno doprinose i samoosviještenost toga što nam u seksu odgovara ili ne odgovara. S prestankom reproduktivne sposobnosti zbog prestanka lučenja estrogena i progesterona, može se očekivati da je učestalost seksualne aktivnosti manja, ne nužno i kvalitet, uzevši u obzir navedene fiziološke, psihološke i emocionalne elemente", pojasnio je ljekar.