Šta možete popraviti u seksu: Zavisi od toga koji ste tip

Otkrijte koja je vaša 'uloga' u seksu i kako ćete je poboljšati

8663 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Održavanje strasti u dugogodišnjim vezama i brakovima nije lak zadatak, ali nije i neostvariv, tvrdi ljubavna savjetnica i autorika knjige 'Super- seks za cijeli život', Tracey Cox. Prema njenom mišljenju, za zdrav seksualni život para ključno je identifikovati svoj seksualni stil prema svojoj ličnosti, kao i ono šta on predstavlja u našem životu.

1. Energični

Ovaj tip ljudi, ako su dobro raspoloženi, trudi se da zavodi svog partnera detaljima, voljom i trudom u seksu kao i povjerenjem prema partneru. Njihova je mana što vole da u svemu bubu dominantni, pa tako i u seksu.

Zbog takmičarskog duha često imaju nerealna očekivanja, pa tako čak i naznakama prvih problema u seksualnom životu, posvećuju previše pažnje. Time se dodatno opterećuju i čine problem većim nego što jeste.

Energični vole da isprobavaju seksualne igračke, gledaju porniće i 'prljavo' pričaju u krevetu. Ne vole da prihvataju tuđa pravila, i nakon seksa se više pitaju kakva je bila njihova izvedba, a ne je li seks kao seks bio dobar.

Poboljšajte seks: Iako se energičnima čini kako su "majstori" seksa, upravo njihovo uvođenje noviteta i zahtjevi za eksperimentisanjem mogu prijeći u rutinu.

Ponekad je dobro vratiti se osnovama, u spavaću sobu i najjednostavniju i najprijatniju pozu i prosto uživati u partneru. Na taj način će postići veći stepen intimnosti, koji u seksu predstavlja najveće zadovoljstvo.

2. Ratnici

Od svih tipova, ovaj je najviše zabrinut oko seksa. Za ratnike seks predstavlja opterećenje iako u njemu uživaju. Osjećaju velik pritisak da moraju zadovoljiti partnera, jer često misle kako su drugi vještiji nego oni.

Zbog straha od neuspjeha i razočarenja partnera mogu i izbjegavati seks i pribjegavati masturbaciji. Njihov libido je nešto slabiji od drugih ljudi, a na tome moraju da porade kako bi imali zadovoljavajući seksualni aspekt odnosa.

Poboljšajte seks: Ratnici treba da razmisle o negativnim seksualnim iskustvima iz prošlosti, i o njima otvoreno porazgovaraju s partnerom. Dopustite da vam pomogne, predstavljajući svoja liberalnija shvatanja i da vas istovremeno u okrilju ljubavi i sigurnosti usmjeri na istraživanja seksualnih užitaka.

Za ratnike koji su samci, Tracey Cox savjetuje razgovor s prijateljem od povjerenja ili psihologom, kao i prekid s avanturama na jednu noć zbog kojih im strada seksualno samopouzdanje. Nakon što se riješe svojih smetnji, i ratnici će imati zadovoljavajući seksualni život.

3. Priključci

Za njih, cilj seksa je izražavanje osjećaja, a manje fizički čin pa nisu toliko fokusirani na seksualnu izvedbu. Vole velike ljubavne gestove i maženje, a seks na brzaka, igrice poput mijenjanja uloga ili ostvarivanje fantazija ih ne zanimaju.

Dobra strana je što su 'priključci' ljubavnici koji lako opraštaju, sve dok osjećaju da ih partner voli. Loša strana je što ne istražuju sopstvena seksualna zadovoljstva, a seks mogu doživjeti kao 'prljav' ako nije onakav kakvim su ga zamislili, prenosi 24sata.hr

Poboljšajte seks: Budući da veze nisu uvijek savršene, priključci treba da smanje svoja očekivanja i da budu otvoreniji za mogućnost spontanog seksa.

Pomjeranje granica u seksu, pomiješanih sa romantičnim trenucima, biće pravo osvježenje i novo iskustvo za 'priključke'. Erotska literatura, filmovi, obnažene fotografije, sve će pomoći u postupnom opuštanju.

4. Stabilizatori

Oni su oprezni, kooperativni, dobri i velikodušni, a predstavljaju pravu utjehu nekome ko je u prethodnim vezama bio jako povrijeđen.

Loša strana je što seks s njima često zapada u rutinu zbog predvidljivosti, pa čak i ako ona označava veći užitak u davanju, nego primanju. Takođe, neprijatno im je da razgovaraju o seksualnim problemima, kao i da glasno izražavaju užitak.

Poboljšajte seks: Budući da nisu otvoreni u razgovorima o seksu, često 'zakopavaju' svoju frustraciju i želje. Umjesto isključivog udovoljavanja partneru, ohrabrite se i zatražite od partnera da učini nešto što vi želite, a partner će to cijeniti jer će to vidjeti kao znak opuštanja.

5. Kontrolori

Oni vole rutinu, kako u spavaćoj sobi, tako i izvan nje. Ne vole promjene, već predvidljivost i poznavanje situacije. Seksualna iznenađenja za njih nisu poželjna, pa će se na partnerove prijedloge reagovati povrijeđeno, uvrijeđeno ili nedovoljno.

Često mogu da dožive orgazam isključivo u jednoj pozi ili određenim uslovima. Dobra strana je što su kontrolori najčešće zadovoljni svojim seksualnim životom, a loša što će takav seks dugoročno zadovoljavati samo partnera sličnog razmišljanja.

Poboljšajte seks: Određena predvidljivost je u redu, ali kontrolori treba da pokušaju da pomjere granice svoje udobnosti i navike. Mogli bi da naprave popis stvari koje bi voljeli da isprobaju. Tako će se približiti seksu na logičan način. Postupnim uvođenjem novih koraka, isprobavanjem poza i kontrolori se opuštaju, smatra Tracey Cox.

Bonus video: