Da li ste sapioseksualac? Šta je to i kako se prepoznaje

Ovu sklonost takođe karakteriše i nemogućnost brzog zaljubljivanja, te sapioseksualce drugi karakterišu kao „izbirljive“ ljude

10244 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Moderno doba donijelo je sa sobom različite pojmove seksualnosti koje još uvijek nismo usvojili, te ni ne čudi ukoliko nam je neki od ovih pojmova nepoznat.

Jedan od takvih pojmova jeste sapioseksualnost, a označava seksualnu privlačnost prema drugoj osobi zbog njenog intelekta. Sapioseksualnost je sklonost koju možete da posedujete, nezavisno od vaše seksualne orjentacije.

Kako da prepoznate sopstvenu sapioseksualnost?

Većina ljudi su sapioseksualci, a da toga nisu ni svjesni. Ukoliko izgled osobe ne igra glavnu ulogu za vas i ukoliko više vrednujete inteligenciju od drugih karakteristika osobe, vi ste sapioseksualac. Ovu sklonost takođe karakteriše i nemogućnost brzog zaljubljivanja, te sapioseksualce drugi karakterišu kao „izbirljive“ ljude. Takvim osobama često treba više vremena da se zaljube, jer upoznavanjem osobe suočavaju se sa njihovim načinom razmišljanja i vremenom im one postaju privlačne. To mogu biti i osobe koje vam se ranije nisu dopadale, ali vremenom ste stvorili povezanost sa njima na intelektualnom nivou. Međutim, nemogućnost brzog zaljubljivanja karakteriše i demiseksualne osobe koje seksualnu privlačnost osjećaju samo preko uspostavljene emocionalne veze, za šta je potreban duži vremenski period, piše Citymagazin.

Sapioseksualne osobe više vole da vode dublje, intelektualne razgovore, a ukoliko uvide da osoba sa kojom razgovaraju nije takav tip, to ih automatski odbija. Seks im nije na prvom mestu, a važno im je da njihov sagovornik bude elokventan i obrazovan.

Sapioseksualnost ne mora nužno da se odnosi na intelekt druge osobe i one ne moraju da budu izuzetno inteligentne. S druge strane, mnogi seksolozi tvrde da nam je inteligencija u osnovi privlačna u potrazi za partnerom.

Zašto nam je inteligencija privlačna?

Poznata izreka kaže da je ljepota prolazna, a da inteligencija ostaje. Jedna od teorija vidi objašnjenje u reproduktivnoj funkciji čoveka. Inteligencija ukazuje na postojanje „zdravih i dobrih gena“ koji se potom prenose na naše potomke u vidu pozitivnih osobina poput smisla za humor, bistrog uma i elokvencije.

Biti sapioseksualac je odgovor na ljudsku prirodu koja je takva da nas tjera da žudimo za partnerom koji nas emotivno, seksualno i intelektualno ispunjava. Prihvatili sebe kao sapioseksualca ili ne, činjenica je da smo svi u nekoj meri sapioseksualni.

Bonus video: