Zimi vam nije do seksa? Postoji jednostavno objašnjenje i rješenje

Ako vam je libido u problemima tokom hladne sezone, niste jedini

11958 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pokazalo se da postoji naučno objašnjenje za slab seksualni nagon zimi, a takođe i prilično jednostavno rješenje. Pokušajte da uzimate veću dozu ovog vitamina kako biste održali strast u vezi.

Zdrav nivo vitamina D podržava seksualni nagon tokom zime. Ako vas ove godine zimsko doba teško pogađa ili vam se samo čini da je suviše hladno da biste se skinuli goli i ako vam je libido u problemima ove sezone, niste jedini.

Zašto libido opada zimi?

Prilično je teško dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti tokom kratkih zimskih dana. Zamotavanje u odjeću kad izađemo napolje na zimsko sunce ostavlja malo kože izložene proizvodnji vitamina D. A, kako se pokazalo, zdrav nivo vitamina D prilično je važan za optimalnu seksualnu funkciju i želju.

Kako vitamin D podstiče zdrav libido?

Prema studiji iz 2016. koju je sproveo European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, zdrav nivo vitamina D povezan je višim rezultatima u seksualnoj želji, orgazmu i zadovoljstvu kod zdravih žena.

U studiji iz 2018. koju je objavio International Journal of Impotence Research, isti istraživači su pronašli slične rezultate kod muškaraca - utvrđeno je da učesnici sa zdravim nivoom vitamina D imaju bolje rezultate u erektilnoj funkciji, orgazmičkoj funkciji i seksualnoj želji od muškaraca s nedostatkom vitamina D.

Održavanje optimalnog nivoa vitamina D može pomoći u održavanju zdravog libida - čak i zimi. Konkretno, dnevni unos vitamina D poboljšava nivo testosterona kod muškaraca i rezultira zdravijim nivoom estrogena i progesterona kod žena koje imaju menstruaciju.

Uzimajući u obzir da testosteron, estrogen i progesteron igraju ulogu u seksualnoj želji i uzbuđenju, možda je vrijeme da razmislite o dodatku vitamina D ako vam seksualni nagon ove zime bude slabiji, piše MBG.

Bonus video: