Šest znakova: Provjerite koliko je zdrava vaša veza

Sve veze imaju svoje uspone i padove, ali kako znati da li ste "zapeli" u vezi koja nije zdrava i koja nema budućnost?

8936 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odnosi između dvoje ljudi vrlo su složeni i to nije nikakva tajna. Svaka veza ima svoje uspone i padove, ali kada veza ima previše padova, to bi mogao biti znak da veza i ne funkcioniše tako dobro kao što ste možda mislili. Tada se pojavljuju crvene zastavice koje bi mogle ukazati na to da veza ne stoji na čvrstim temeljima i da je možda pametnije prekinuti ju jer je sve samo ne zdrava.

Nažalost, život u nezdravoj i toksičnoj vezi često je poput života sa bolesti koja se polako razvija. U trenutku kada simptomi postanu jasni, često je već prekasno. A kada ste u nezdravoj vezi, to može biti teško prepoznati, jer budući da veze imaju svoje uspone i padove, možda nećete biti u stanju da prepoznate štetna ponašanja koja vrebaju iza maske ljubavi.

Kako možete da prepoznate da ste "zapeli" u vezi koja nije zdrava i koja nema budućnost?

Razilazite se u vašim temeljnim vrijednostima

Jedna je stvar dijeliti zajedničke interese kada su u pitanju hobiji, filmovi i muzika, ali to nisu stvari zbog kojih ćete dugoročno ostati zajedno. Izgradnja cjeloživotnog odnosa s partnerom u krajnjem ima vrlo malo veze sa zajedničkim interesovanjima - ona se temelji na vašim temeljnim vrijednostima koje morate dijeliti kako bi vaša veza dugoročno uspjela. Vi želite djecu, a vaš partner ne? On želi da se oženite, a vama je brak samo komad papira? Ako se razilazite oko takvih stvari, vjerovatno niste u zdravoj vezi.

Imate drugačiju viziju i drugačija očekivanja od života

Kao i vaše vrijednosti, i vaše vizije i planovi za budućnost moraju biti usklađeni. Možda ćete u idućih deset godina željeti da živite klasičnim, porodičnim životom, s troje djece i toplim domom, a vaš partner želi da putuje svijetom i da se svakog dana budi na drugom mjestu. Ako ne želite da rizikujete slomljeno srce u bliskoj budućnosti, o takvim stvarima morate da porazgovarate sa vašim partnerom što je prije moguće.

Jedno od vas dvoje želi da sve svoje vrijeme provodi sa partnerom

Lijepo je svaki slobodan trenutak provoditi sa osobom koju volite, ali u određenoj mjeri. Kod nekih se to pretvori u pretjeranu privrženost, a ako primijetite da vaš partner ne podnosi kad je razdvojen od vas, to je veliki znak upozorenja. Oboje trebate da zadržite vašu individualnost, čak i dok gradite zaseban identitet kao par. Morate imati vlastite interese, hobije i prijatelje. Samo tako ćete moći da dugoročno ostanete u vezi.

Ljubomora je čest problem

Ljubomora je manifestacija nesigurnosti. Ona crpi našu mentalnu i emocionalnu energiju, a ako je jedan partner u vezi ljubomoran, tada ljubomora crpi energiju i jednog i drugog partnera i teško funkcionišete kao par. Ako se vaš partner stalno ljuti kada izlazite sa prijateljima, ako ne podnosi nijednog drugog muškarca ili ženu u vašem životu ili vam na bilo koji drugi način pokazuje da je ljubomoran, to nikako nije pokazatelj zdrave veze.

Partner vas stalno kritikuje i emocionalno zlostavlja

Emocionalno zlostavljanje polako nagriza naše samopouzdanje i samopoštovanje i na kraju sumnjamo u vlastitu vrijednost. Kada vaš partner kritikuje svaku sitnicu koju kažete ili učinite, osjećaćete se loše u svojoj koži i misliti da je problem u vama. Ako shvatite da često opravdavate partnerove ponižavajuće komentare ili ponašanje - ili još gore, preuzimate odgovornost za njih - to je znak da ste u toksičnoj vezi iz koje morate pobjeći.

Morate da mijenjate sebe kako biste zadovoljili vašeg partnera

Ako morate da idete protiv vašeg integriteta kako bi vaš partner bio srećan i zadovoljan, to je znak da stvari u vašoj vezi nisu u redu. Od vas nikada ne bi trebalo da se očekuje da prekršite vaše vrijednosti ili da se promijenite, niti da uradite nešto za partnera za šta znate da inače nikada ne bi uradili. Ako ste u ovakvoj vezi, onda to nije zdrava veza.

Bonus video: