Tri ključa: Kako razlikovati ljubav od emocionalne zavisnosti

Kada sa nekim dijelite istinsku vezu, brinete o tome da tu osobu usrećite ne očekujući ništa zauzvra

8509 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biti zaljubljen u nekog je božansko osjećanje, koje kada je uzvraćeno ima moć da vam podari krila. Međutim, nerijetko se dešava da dobar dio nas ne razlikuje ljubav od vezanosti za nekoga, što često može dovesti do toksičnog odnosa.

Činjenica je da svi žele da budu voljeni. To čini da se osjećamo dobro u svojoj koži, jer imamo nekog ko nas poštuje i brine o nama. Međutim, ponekad može doći do nezdravih oblika vezanosti u ljubavnom odnosu, što je može totalno uništiti. Ženski magazin otkriva ključne razlike između prave ljubavi i nezdrave vezanosti za nekoga.

Egocentričnost u odnosu na bezuslovnu ljubav

Vezanost za nekog hrani ego te osobe. S druge strane prava ljubav je nesebična. Kada sa nekim dijelite istinsku vezu, brinete o tome da tu osobu usrećite ne očekujući ništa zauzvrat. Sve do čega vam je stalo je sreća vašeg partnera. Potpuno je nebitno da li se među vama javljaju svađe i nesuglasice, jer iskreno volite jedno drugo.

Sa druge strane, vezanost više liči na transakciju u kojoj vodite evidenciju o tome šta je druga osoba uradila za vas. Fokus je na tome kako se vi osjećate zbog te osobe. Ako ste nezdravo vezani za nekog možda ćete se osjećati nesigurno i pokušati da taktikama manipulacije osigurate da vas partner ne napusti.

Dominacija u donosu na slobodu

Kada ste nezdravo vezani za svog partnera, vaša nesigurnost i strah od napuštanja vam ispunjavaju glavu negativnim mislima i emocijama koje vas tjeraju da mu ne vjerujete i da želite da kontrolišete njegovo ponašanje. Osim manipulacije tu je i emocionalna ucjena, koja služi da bi se osoba sa kojom ste u vezi držala na “kratkom lancu”. U takvoj situaciji vi ste dominantna osoba u vezi.

Nasuprot tome, prava ljubav ne poznaje ograničenja. S njom u priči nema manipulacije ni dominacije. Oboje se osjećate slobodno da budete ono što jeste.

Zavisnost u odnosu na podršku

Kada ste za nekog nezdravo vezani, vi zapravo zavisite od te osobe. Oslanjate se na nju za apsolutno sve: od pažnje, preko potvrđivanja do samopoštovanja. Ta osoba jača vaš ego i čini da se osjećate dobro u svojoj koži. Ona vam je potrebna da brine o vama i vi kao da ste nepotpuni bez nje. Zbog ovih nezdravih obrazaca ponašanja ostajete skamenjeni pri pomisli da biste se jednog dana mogli rastati.

Kada je riječ o pravoj ljubavi nemate potrebu da se grčevito držite za voljenu osobu. Srećni ste i zadovoljni sami sa sobom i voljena osoba je zapravo dar vašem životu, koji cijenite, poštujete i spremni ste da joj date svu svoju podršku.

Bonus video: