Slično je, ali nije ljubav: Budite iskreni prema sebi i otkrićete istinu

Ako osjećate ovih sedam stvari, to nije ljubav - nemojte se zavaravati

18671 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrlo je lako zamijeniti hemiju fizičke privlačnosti s dugoročnim romantičnim potencijalom. Ali, nije teško prepoznati istinu. Čuvajte se ako se nakon seksa osjećate prazno, a ne ispunjeno...

Nemojte zamijeniti požudu i 'pravu stvar'. Uobičajeni scenario ide tako da upoznate nekog novog i dovoljan je jedan pogled da se zapali fitilj seksualnog vatrometa, jedva možete držati ruke dalje jedno od drugog, a uzbuđenje zbog svega toga djeluje vam kao da se zaljubljujete. Ipak, treba biti oprezan.

Ako ste spremni da iskreno procijenite svoje postupke i osjećaje, nije teško prepoznati istinu.

1. Privlačnost je više fizička nego emocionalna

Šta vam je kod partnera prvo privuklo pažnju, jeste li primijetili njegov ili njen smisao za humor ili ljubaznosti, je Ii to bio njihov izgled i način ponašanja... Nema ništa loše u tome da neko dobro izgleda i da to cijenite, ali ako to nije popraćeno dubljim razlozima, možda ćete biti razočarani.

2. Kažete 'da' seksu kako biste zadržali nekoga

Kad tek počnete da izlazite s nekim novim, može doći trenutak kada će biti jasno da on ili ona očekuju seks kao sljedeći korak - i da bi njihovo zanimanje za vas moglo da nestane ako se ne slažete. Reći 'da' može biti jednostavan način da izbjegnete pad njihovog interesa.

3. Vi ste ljubavnici, ali ne baš prijatelji

Seks je stvarno dobar, možda čak i odličan. Ali šta još imate zajedničko, o čemu biste razgovarali da nema akcije, znate li lične podatke o njima koje ne znaju ni njihovi prijatelji - ako imate problema s odgovorima na ovakva pitanja, velika je vjerojatnoća da se radi samo o seksu.

4. Zajedničko vrijeme provodite u krevetu

Izlazite li zajedno na javna mjesta gdje bi trebalo da se zabavite i bolje upoznatie ili se uglavnom 'družite' kod kuće gdje je seks odmah dostupan?

5. Kad seks završi, želite da odete

Sama požuda često je sve što je potrebno da spoji ljubavnike. Ali kada je seks gotov, požuda sama po sebi može da proizvede obrnutu reakciju - poput magneta koji se drže zajedno dok ih ne okrenete na suprotne polove. Ako ni jedno od vas ne može da ostane i mazi se ili provede ostatak večeri zajedno, onda je potencijal za pravu ljubav vjerojatno mali, prenosi 24.sata.hr.

6. Seks je možda dobar, ali se i dalje osjećate nezadovoljno

Istraživači su prepoznali da biohemija seksa - putem otpuštanja hormona poput oksitocina, dopamina i serotonina - treba da stvori osjećaje uprijatnosti i povezanosti s partnerom. Ali to ne može da nadvlada intuiciju o pravom potencijalu veze. Čuvajte se ako se nakon seksa osjećate prazno, a ne ispunjeno.

7. Opirete se upoznavanju partnera s prijateljima i porodicom

Je li ova osoba neko koga jedva čekate da pokažete i upoznate sa svima Ili intuitivno sumnjate da će ljudi koji vas najbolje poznaju i vole uvidjeti istinu koju se trudite da poreknete - ako ste u iskušenju da zadržite vezu u tajnosti, velike su šanse da ona nema dugotrajan potencijal, piše YourTango.

Bonus video: