Znate li šta je fabing? Zbog njega umiru savremeni brakovi i veze

Jedna od navika koja ukazuje na nezadovoljstvo u odnosu je kada vam je zabavnije na društvenim mrežama nego sa partnerom

19511 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko puta legnete sa partnerom/partnerkom u krevet i prvo što uradite jeste da uzmete telefon ili dođete sa posla i tokom porodičnog ručka gledate zanimljive snimke sa društvenih mreža. Ovo ponašanje je svrstano u fenomen pod nazivom fabing koji, po riječima stručnjaka postaje jedan od vodećih razloga zbog kog "umiru" savremeni brakovi.

Riječ je nastala spajanjem engleske riječi za mobilni telefon (phone) i ignorisanje (snubbing).

"Volio bih da me sasluša, ali da ne gleda u mobilni telefon", prve su riječi mnogih partnerki, ali i partnera, koji su se obratili psihoterapeutima kako bi riješili probleme u svom braku, objasnio je za TV Prva porodični terapeut Nebojša Savić.

"Stvar je u lošoj komunikaciji, iz koje se proizvode neki drugi kompleksniji problemi", ističe psihoterapeut dodajući da je prvi problem površnost i gubljenje bliskosti.

Psiholozi koju se specijalizovani za partnerske odnose upozoravaju da određene navike na društvenim mrežama mogu da ukazuju na nezadovoljstvo u braku, prenosi sajt YourTango.

Dopisivanje sa bivšim

Ako primjećujete da sve više razgovarate sa prijateljima iz prošlosti, bivšim partnerima ili flertujete sa poslovnim poznanicima, a pritom i lajkujete ili komentarišete njihove objave, možda tražite nešto na pogrešnom mjestu.

Provjeravate svaku poruku, lajk ili komentar, čak i kasno u noć ili rano ujutro. Možda dijelite stvari na mrežama koje ne dijelite sa supružnikom, krijući to od njega i pretvarajući se da komunicirate sa nekim drugim. Ako se prepoznajete u ovim navikama, jasan je znak da nešto nedostaje u vašem braku.

Non stop ste online

Ako provodite previše vremena provjeravajući mreže dok je vaš partner u blizini, diskutujete na forumima i grupama umjesto da iskoristite vrijeme sa partnerom ili čak flertujete sa osobama koje upoznajete online, možete se udaljiti od partnera na mentalnom i emocionalnom nivou. Ove navike mogu izazvati ozbiljne probleme u vezi ili braku.

Zabavnije su vam mreže od partnera

Treća navika koja ukazuje na nezadovoljstvo u odnosu je kada vam je zabavnije na društvenim mrežama nego sa partnerom. Ako tražite zabavu i uzbuđenje gledajući Fajsbuk, TikTok ili Instagram umjesto da provodite kvalitetno vrijeme sa partnerom, to može biti znak da u vezi ne dobijate ono što vam je potrebno. Dok audio knjige, kursevi jezika i istraživanja mogu da budu preporučljivi, ako stalno tražite zabavu na drugim mjestima umjesto sa partnerom, to ukazuje da nešto nedostaje vašem odnosu.

Ako se prepoznajete u ovim navikama, vrijeme je za ozbiljan razgovor sa partnerom. Da bi veza napredovala, oboma mora biti fokus na vezi, a ne na društvenim mrežama.

Bonus video: