Snovi o varanju mogu otkriti važne stvari o vašoj vezi

Dobro je spomenuti da skrivane emocije mogu naštetiti zdravlju pa je možda bolje od istine ne bježati

10530 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ništa drugo, san da vas partner vara ili vi njega, može donijeti puno stresa. Takvi snovi ne moraju da znače da vas partner vara, ali mogu otkriti neke probleme u vezi. Da su ovakvi snovi česti potvrđuje i stručnjak za snove David Helfland. A evo šta takvi snovi mogu otkrivati.

1. U vezi nedostaje povjerenja

Stručnjak za odnose Callisto Adams kaže da često takvi snovi mogu da znače da ne vjerujete partneru. Neki stručnjaci smatraju da takvi snovi mogu da znače kako pokušavate da se nosite sa stresom. Dobro je razmisliti zašto imate takve probleme i o njima porazgovarate s parternom.

2. Osjećate krivicu

“Krivica ili sram se mogu manifestovati u snovima”, navodi Adams. Kaže kako snovi mogu biti vaš način priznanja partneru, a može se ustvari raditi o bilo čemu, od toga da vam se ne sviđaju njegovi prijatelji do toga da ste mu slomili omiljenu ploču. Ili samo želite da otkrijete prevaru u prošloj vezi. Dobro je spomenuti da skrivane emocije mogu naštetiti zdravlju pa je možda bolje od istine ne bježati, prenosi Ordinacija.

3. Veza vas ne ispunjava

Adams navodi kako se varanje u snu često javlja u vezama koje više ne zadovoljavaju. “Na osnovu onoga što znam o parovima, takvi se snovi javljaju u periodu kada niste zadovoljni vezom”. Prirodno je da se osjećaji u odnosu mijenjaju. Dodaje da je normalno da se podsvijest ponekad igra s nama, a može otkriti i vaše želje u životu.

Zavirite u sebe i razmislite što vas muči:

  • Provodite li vi i vaš partner dovoljno kvalitetnog zajedničkog vremena?
  • Poklanja li vam partner manje pažnje nego prije?
  • Izlazite li i dalje zajedno?

Ako mislite da su snovi posljedica nezadovoljstva vezom, razgovarajte s partnerom o tome kako biste bolje razumjeli šta želite od veze. Istraživanja pokazuju kako kvalitetno provedeno vrijeme s partnerom može poboljšati vaš odnos.

4. Strah od napuštanja

San koji uključuje varanje partnera može biti povezan s osjećajem straha od napuštanja. Često se događa da jedan partner njeguje sumnje i vjeruje da će ga partner napustiti, posebno ako je nekada u životu bio zanemarivan od strane partnera. Ukratko, takvi snovi mogu biti znak neke prošle traume koja se ponovno odvija u vašem snu. S druge strane to može da znači da je veza došla do prekretnice kada je sasvim normalno da se osjećamo zabrinuto ili da se bojimo da će nas partner napustiti. Isto tako možda niste spremni za sljedeći korak u vezi, zajednički život ili vjeridbu.

Ovi snovi mogu otkrivati da:

  • vi i vaš partner imate različite ideje o budućnosti
  • partner nije dovoljno posvećen vezi
  • veza je skrenula s puta ali ne želite da prekinete odnos

Jedna studija je pokazala da se takvi snovi često javljaju kod osoba koje su nesigurne kada je u pitanju vezivanje, a to se može prevesti kao strah od napuštanja. Možda je potrebno bolje razumjeti kakav je vaš način vezivanja u vezama, šta očekujete i koji su vaši strahovi.

Bonus video: