Trudite se da izgledate neosvojivo: To može biti i dobro i loše

Neki muškarci mogu da budu privučeni ovakvom igrom jer ih izaziva i čini da se više trude da osvoje ženu. Drugi muškarci, međutim, mogu da se osjećaju frustrirano...

5394 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamislite da sjedite za barom i primijetite slatkog momka vrijednog vaše pažnje. Uspostavljate kontakt očima preko čitave prostorije ne biste li mu skrenuli pažnju, a kada ste sigurni da vas je primijetio prolazite pored njega blago se očešavši i odlazite. Šta se dešava kasnije?

Studije pokazuju da sve zavisi od toga kako igrate ovu igru. Žene često glume nedostupnost i svjesno i nesvjesno, ali to čine i muškarci. Evo nekoliko razloga 'za' i 'protiv' 'nije me lako osvojiti' igre.

Razlozi 'za'

Ljubav kao igra mačke i miša

Povećava interesovanje: Kada osoba postavlja neke granice i čini se kao da nije lako dostupna, to može da poveća zainteresovanost partnera i motiviše ga da se više trudi oko te osobe.

Zadržava nezavisnost: Ponekad igranje neosvojivosti može da pomogne osobi da očuva svoju nezavisnost i učvrsti pozicije.

Razlozi 'protiv'

Stvara nesporazume: Igranje ove igre može da dovede do nesporazuma i konfuzije, jer njeni akteri možda ne razumiju stvarne namjere jedno drugog.

Smanjuje iskrenu komunikaciju: Kada se ponašate kao da ste nedostupni, to može da oteža iskrenu komunikaciju u (budućoj) vezi, što je ključ za zdrav odnos.

Konfuzija i nepovjerenje: Može da odbije partnera: Glumljenje neosvojivosti može da dovede to toga da se druga strana osjeća odbačeno ili frustrirano, što može da našteti odnosu.

Narušava povjerenje: Ako se otkrije da je igranje ove igre bilo dio strategije za manipulaciju, to svakako može da naruši povjerenje među (budućim) partnerima.

Šta kažu psiholozi?

Psiholozi obično ne preporučuju da se glumi nedostupnost kao dio strategije za privlačenje partnera, jer takvo ponašanje može da dovede do nesporazuma i narušavanja povjerenja. Umjesto toga, preporučuju otvorenu i iskrenu komunikaciju, gdje partneri mogu da se izražavaju onako kako se osjećaju i postavljaju jasne granice.

Važno je napomenuti da uspjeh ili neuspjeh ovakve igre zavisi od mnogo faktora, uključujući ličnost, namjeru i komunikaciju oba partnera. U nekim slučajevima može da privuče pažnju i izgradi uzajamnu privlačnost, dok u drugim može da izazove probleme i nezdrav odnos, prenose Nezavisne novine.

Bonus video: