Muškarci koji se ovako ponašaju zaslužuju samo - zbogom

Ako je ljubav ono što tražite, muškarac koji se ovako ponaša nije u stanju da vam je pruži

6148 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ono što žene traže u vezi i što žele od muškarca, pitanje je očekivanja i ličnih standarda, koji se vremenom mijenjaju. Međutim, u savremenom svijetu neka ponašanja i osobine su jednostavno neprihvatljivi, jer svjedoče o muškarcu kome se ne može vjerovati, koji je površan, nekultivisan, nema dobro mišljenje o ženama i nije sposoban za iskren, posvećen i prisan odnos.

Prema nekim potezima, ovakvog ćete prepoznati već na prvom sastanku, ali neke od ovih diskreditujućih osobina otkrivaju se tek kad se upustite u vezu – ne očekujte da će se to promijeniti i razmislite o tome da li vam je takav partner potreban. Možda je on prihvatljiv kao seks-varijanta, ali pazite da ne upadnete u zamku pogrešno usmjerenih emocija, koje se razvijaju tokom intimnosti. Ako je ljubav ono što tražite, muškarac koji se ovako ponaša nije u stanju da vam je pruži.

Priča o sebi i ne postavlja pitanja

Kad pažljivo slušate šta priča, vidite da se hvali (ili se žali) da je gladan pažnje, ili mu treba publika i da ga uopšte ne zanimaju pokušaji da uspostavite dijalog. Ako prosto ćutite i pustite ga, neće ni primijetiti da ste vi samo ćutali, a možda će imati osjećaj da ste se baš lijepo ispričali. Ovo je lako, jer se obično dešava čim nekog upoznate – lako je jer možete odmah da ga otpišete, bez mnogo premišljanja i da budete zadovoljni što se niste upetljale sa narcisom i sebičnjakom.

Ljuti se kad ne želite seks

Bilo da ga odbijaš na prvom sastanku, ili ne želite seks u nekoj situaciji koja vam nije prihvatljiva, ili vam jednostavno nije do seksa, on vas ubjeđuje na sve načine, a kad shvati da ne može da vas ubijedi, onda se ljuti i duri, kao dijete kome su oduzeli igračku. Uopšte ne shvata da ne treba da vrši pritisak i da u seksu treba oboje da učestvujete sa istom željom i entuzijazmom.

Ne dopušta ni da dodirnete njegov mobilni

Ok, njuškanje po mesindžeru nije prihvatljivo, ali ako on strogo pazi da mu je telefon uvijek na dohvat ruke i nikad ga ne ostavlja na vidnom mjestu, a ako se desi da vi dohvatite njegov telefon da mu ga dodate ili želite da pogledate koliko je sati, ili vas zanimaju funkcije telefona, a on ne dopušta ni da ga držite u ruci, sasvim sigurno nešto krije. Poruke, eksplicitne fotografije i video sadržaje – niko ko nema šta da krije nije “alergičan” na dodirivanje svog telefona.

Svoj dnevni raspored drži u tajnosti

Dok žena prepričava čitav svoj dan, jer želi da on zna kakvu dnevnu rutinu ima, da bi znao kada može da očekuje da se neće javiti, ni odmah odgovoriti, jer je zauzeta, ili spava, on nema nikakvu potrebu da vas informiše o tome gdje ide, šta radi, kako provodi slobodno vrijeme. Ona ne zna kakva mu je dnevna struktura i kakve su mu navike, niti da je cijelu noć proveo negdje sa društvom – možda mu nešto o tome izleti danima kasnije i ako vam izgleda čudno zašto to već nije rekao, u pravu ste, jeste čudno.

Povjerenje se ne gradi tako što se privatnost čuva od partnera, naprotiv, partner spada u ono što smatramo privatnošću, a odnos se čuva tako što ne dozvoljavamo da se dešava ono što će ga narušiti i što bismo morali da krijemo od partnera.

par
foto: Shutterstock

Priča različite priče

Kad ponovo priča o nekom događaju, ili pred vama priča nekom drugom nije u stanju da se drži jedne verzije. Kad to primijetite i posumnjate i počnete da postavljate pitanja, dobijate odgovore koji se razlikuju od onoga što je ranije rekao. A vrlo vjerovatno dobijete i nervozno brecanje, u stilu “ti to mene ispituješ” ili “ja se više toga i ne sjećam” a možda i počne svađu da bi vas skrenuo sa traga koji ste “nanjušili”. Jer ovo je znak za uzbunu koji se ne može ignorisati.

Ponižava vas svojim ponašanjem

On vjerovatno ima loše mišljenje o ženama i podsvjesnu potrebu da im se sveti i to iskazuje kroz ponašanje koje te zbunjuje i ponižava – on prosto koristi vaše trenutke slabosti da vas dodatno “uništi”. On nije neko ko će vas utješiti kad ste tužni, skloniti se da vam ne smeta ili preuzeti dio vaših obaveza kad ste u užasnoj gužvi, osnažiti vaše samopouzdanje kad sumnjate u sebe – već upravo suprotno. Kad ste slabi, on će učiniti da se osjećaš još gore, bez ikakvog. Pomislićete da imate posla sa sadistički nastrojenom osobom – a možda i jeste tako.

Očekuje da rješavate njegove probleme

Naravno da ćete učiniti sve da pomognete nekome do koga vam je stalo, ali ako počne da se oslanja na vas na način da vam prebacuje veći dio svojih odgovornosti, to nije prihvatljivo. A i ne rezultira ničim – njemu će stalno biti potrebno sve više pomoći, a vaša osjećanja će biti zloupotrebljena.

Ne donosi poklone

Znak pažnje za neke bitne datume ne mora da bude više od cvijeta ubranog usput, nekoliko stihova, ljubavnog pisma – bilo čega što on umije sam da napravi ili smisli da vam pokaže da ste oisebni. Onaj ko se baš nikada ne sjeti tako nečeg, vjerovatno vas i ne doživljava kao posebnu osobu u svom životu.

Ne prihvata vaše prijatelje i porodicu

Ne mora da ih voli, ali trebalo bi da bude u stanju da prisustvuje vašim porodničnim skupovima bez pretjerane neprijatnosti i da se uljudno ponaša prema vašim prijateljima, jer to su osobe do kojih je vama stalo i koje su vam važne. Ni jedan drugi razlog nije potreban.

Ima dvostruke standarde

Njemu je dozvoljeno ono što vama nije. Da izađe sa prijateljima, da popije, da se ne javi ako nije raspoložen za to, da se ne pravda što je zaboravio obećanje – vjerovatno smatra da ima prava i na avanture sa strane, a da vi nemate prava ni da se bunite zbog toga, a kamoli da radite to isto. On vjerovatno nije čuo za savremeni dejting, rodnu ravnopravnost, feminizam, a možda nije čuo ni za 21. vijek.

Flertuje sa vašim drugaricama

I nipošto ne priznaje da to čini. On se možda tako ophodi prema svim ženama, ali na koji način to vas izdvaja od ostalih? Neka i flertuje sa drugim ženama i neka skuplja poene za svoju sujetu ili svoje buduće poteze, ali neprilično ophođenje prema vašim prijateljicama apsolutno ga diskredituje kao partnera. Da li znate zašto je ovo na spisku? Zato što se toliko često dešava, kao da muškarce niko do sada nije obavijestio da je to sramno i nedopustivo ponašanje. Ili dobro znaju, ali ih nije briga.

Ne želi da definiše vaš odnos

Ukoliko i poslije nekoliko mjeseci dolazite u neprijatnu situaciju da kad slučajno sretnete nekog njegovog prijatelja ili poznanika, čujete kako vas predstavlja kao prijateljicu, ili samo kaže vaše ime, dok ga vi svuda predstavljate kao svog dečka, to je vrlo otrežnjujuće suočavanje. Možda on i nije u vezi, samo vi to ne znate.

Bonus video: