Koliko traje savršen seks? Zavisi odakle mjerite, ali brojevi postoje

Važno je razumjeti da je svako iskustvo jedinstveno

15236 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Samo definisanje početka i kraja seksualnog čina može da varira, jer neki smatraju da počinje penetracijom, dok drugi uključuju predigru.

Seksualni terapeuti ističu da postavljanje standardnog vremena za trajanje seksa može izazvati osećaj stida i samokritike, pa su riječi poput „trebalo bi“ problematične.

Seksualni terapeut Sari Kuper koristi širi pojam „seks“ kako bi obuhvatio različite erotske i seksualne činove, podstičući ljude da se osjećaju slobodnije u vezi sa svojim željama.

Problem sa fokusiranjem na orgazam kao cilj seksa je što izostavlja različito vrijeme potrebno partnerima da postignu vrhunac. Na primjer, prosječno vrijeme potrebno muškarcima za orgazam od penetracije je pet do šest minuta, dok je studija o vremenu potrebnom ženama za orgazam otkrila prosječnih 13,4 minuta.

par
foto: Shutterstock

Konsenzus među seksualnim terapeutima je da ne postoji apsolutni ili standardni vremenski okvir za trajanje seksa. Fokusiranje na vrijeme može isuzbiti fizičku intimnost, umanjujući zadovoljstvo i povezanost. Seks treba fs traje onoliko dugo koliko se obje strane slažu i uživaju, bez strogih pravila.

Različiti faktori, uključujući godine, seksualnu orijentaciju i kontekst, igraju ulogu u željama i trajanju seksualnog čina. Važno je razumjeti da je svako iskustvo jedinstveno, a zadovoljstvo ne zavisi isključivo od vremena trajanja ili dostizanja orgazma, piše (24sedam/K.B.)

Bonus video: