Brak nakon četrdesete: Zrela ljubav ili 'sijedi razvod'?

'Sijedi' razvod sve je češći i najčešće se ne događa zbog jednog konkretnog problema, već je rezultat međusobnog udaljavanja partnera

6910 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon niza bračnih godina par je vjerojatno prošao kroz puno toga. Kažu da su peta i sedma godina braka kritične. S druge strane, istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi koji su zajedno 20 i više godina. Povezali su se na svim nivoima, a ako imaju djecu, ona su sad odrasla pa par ima više vremena za sebe, nove aktivnosti i hobije.

Danas to nije lako jer mnogi rade, a neke nažalost ne služi ni zdravlje. Ali, uopšteno, brak nakon četrdesete ima potencijala da se razvija u lijepom smjeru.

Naravno, život nije med i mlijeko i sto parova nalazi se u sto različitih situacija. Neki zaista uživaju, dok drugi razmišljaju o razvodu i novom početku. Činjenica je da bi brak nakon četrdesete mogao proći kroz neke faze, a ovo su pet stvari koje bi vam se mogle dogoditi.

Mogli bi da razmišljate o razvodu

Do razvoda može doći nezavisno od godina. Ali, u posljednje vrijeme se bilježi porast takozvanih 'sijedih razvoda', odnosno razvoda oko pedesete godine. I statistike Pew Research Centera kazuju da se ljudi u pedesetima više razvode nego 1990-ih, a više je razloga za taj fenomen.

''Razvod je ranije bio društveno neprihvatljiv i često neizvodljiv jer su domaćinstva imala jedan izvor prihoda. Zato vjerujem da se porast razvoda kod starijih od pedeset može pripisati društvenim promjenama'', kaže za She Knows advokatica i stručnjakinja za porodično pravo Holly J. Moore, koja se sve češće susreće sa slučajevima kasnog razvoda.

'Sivi razvod' najčešće se ne događa zbog jednog konkretnog problema, već je rezultat međusobnog udaljavanja partnera. I dok jedni uživaju u tome što su im djeca odrasla i zajedničkom vremenu, drugi – nesrećni parovi – shvate da su se s godinama razdvojili. Često se događa da parove, nažalost, spajaju zajednička djeca, a onda kad ona odrastu postanu svjesni da nisu srećni jedno s drugim. Uz to, kako tumači J. Moore, puno se lakše razvesti kad su djeca punoljetna.

par
foto: Shutterstock

Sad kada su djeca iselila iz doma ili barem postala manje zavisna, parovi mogu sagledati šta žele od života. Zato su pedesete često godine velikih životnim promjena. Naravno, ako ste ranije stupili u brak, to se može dogoditi i u četrdesetima.

Seks je rjeđi, ali ljubav je tu

Nemojte misliti da su svi osuđeni na razvod. U dugim veza seks je uglavnom nešto rjeđi. Nerijetko se dogodi da parovi shvate da je kvalitet važniji od kvantiteta. Možda nemate vremena i kondicije da to radite svaki dan, ali seks u četrdesetima zaista može biti sjajan, piše Žena.hr.

Važno je zadržati fizički kontakt onoliko koliko vam odgovara, a to uključuje poljupce, zagrljaje i milovanja. Ipak, primjetno je da se nakon četrdesete parovi više uzdaju u emocionalnu bliskost i iskazivanje ljubavi na druge načine.

Povezujete se na novom nivou

Upravo bi vas vrijeme i zajednička iskustva kroz koja ste prošli mogla dodatno zbližiti. Ako se osvrnete na sve što ste kao par napravili, sagradili i stvorili, mogao bi vam se pobuditi nevjerovatan osjećaj ponosa i zadovoljstva.

par
foto: Shutterstock

Naravno, velike su šanse da je bilo uspona i padova pa i kriza, ali rijetko ko ih nema. Sve je to dio života i sjajno je ako ste sada srećniji nego ikad. Posebno ako su vam djeca odrasla u dobre i uspješne ljude.

Više vjerujete jedno drugom oko finansija

Nakon niza godina štednje i zajedničkog planiranja, parovi su uglavnom komotniji i finansijski sigurniji. Vjerovatno ste stekli dovoljno povjerenja da ne treba da preispitujete koliko je i na šta druga strana potrošila. Povjerenje učvršćuje brak – zapravo je njegov temelj.

Možda ste jači nego ikad

Poznajete se, 'usidrili' ste se, vjerujete jedno drugom. Vaša ljubav je zrela, a odnos pun poštovanja i podrške. Možda su iza vas teški trenuci koje ste pobijedili pa sad malo po malo timski postižete ciljeve. Naravno, još imate vremena za sve – uz puno ljubavi. I za kraj, dva pitanja: šta kažete – je li istina da su parovi najsrećniji nakon 20 godina braka? Poseban je osjećaj uz nekog graditi život, zar ne?

Bonus video: