Priča se uglavnom o muškarcima: Šta ženama donosi život bez seksa

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili nestaje"

6593 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko starije žene nemaju redovno seksualne odnose vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno, kaže seksualna terapeutkinja dr Sari Cooper.

Ona i još nekoliko stručnjaka za seksualno zdravlje objasnili su šta se događa ako žena duže vrijeme nema seksualne odnose.

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili nestaje".

"Ljudi koji se suzdržavaju od seksa vremenom počinju da se osjećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom 'Daleko od očiju, daleko od srca'", objašnjava dr Cooper.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

"Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno", objašnjava dr Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju se pojavljuju i stanjeni zidovi, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena, piše 24.sata.

"Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbijediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se", izjavila je dr Lauren Streicher.

4. Pojačani bolovi za vrijeme mjesečnice

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi.

"Materica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što izaziva brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva", objašnjava dr Robert Schneider.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Ima i nečeg dobrog. Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

"Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta", objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u okviru 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih ljekara je otkrio da je "učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta".

Bonus video: