Seks i društvene mreže: Utiču li dobro ili loše?

Komunikacija na društvenim mrežama lišena je stvarne ljudske interakcije i suptilnih, ali važnih znakova razgovora licem u lice

5787 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studija koju su radili istraživači u Portugaliji pridružuje se sve brojnijoj literaturi koja pokazuje da se korištenje društvenih medija i interneta uopšteno, povećava ali i da tako rastu i usamljenost, društvena izolacija i pogoršanje mentalnog zdravlja, što sve doprinosi seksualnim problemima.

Istraživači sa Univerziteta u Lisabonu objedinili su podatke prikupljene iz četiri ranije studije. Konačni uzorak uključivao je 536 žena i 174 muškarca od 18 do 70 godina, s prosječnom starošću od 24 godine.

Žene koje su prijavile najviše korištenja društvenih medija bile su izložene povećanom riziku od problema s uzbuđenjem, poteškoća s orgazmom, seksualnog bola, seksualnog nezadovoljstva i opšteg seksualnog stresa.

Muškarci koji su rekli da su zavisni od društvenih medija suočeni su s većim rizikom od smanjene želje i erektilne disfunkcije, a imaju i poteškoća s orgazmom i ukupnim seksualnim nezadovoljstvom.

Muškarci i žene koji su se najviše koristili društvene mreže nisu doživjeli potpuni seksualni kolaps, ali u poređenju sa učesnicima studije koji su se manje prepuštali društvenim mrežama uopšteno su lošije funkcionisali u seksu, piše Večernji list.

Kako društvene mreže mogu da naškode seksu?

Istraživači sugerišu da Facebook i druge društvene mreže mogu da ugrozie seksualno funkcioniranje povećanjem stresa i ugrožavanjem mentalnog zdravlja.

par
foto: Shutterstock

Psiholozi Univerziteta u Mičigenu slali su tekstualne poruke na brojeve 82 studenta (50 žena, 32 muškarca) pet puta dnevno tokom dvije sedmice, s pitanjem: “Kako se sada osjećate?” i “Koliko se osjećate zadovoljni svojim životom?” Kako se korištenje Facebooka povećavalo, učesnici su se osjećali sve gore. Što su više koristili Facebook tijekom dvije sedmice, to je više opadala njihov nivo zadovoljstva životom. Interakcije licem u lice nisu dovele do toga.

Danski istraživači ispitali su emocionalno stanje 1095 redovnih korisnika Facebooka, a zatim su ih podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je nastavila da koristi stranicu bez ograničenja, a druga je obećala da je neće koristiti nedjelju dana. Naknadna anketa pokazala je da se oni koji su uzeli pauzu više vole i da su zadovoljniji svojim životom.

Naučnici sa California State University, Fullerton, ispitali su nivo stresa kod 555 studenata (238 žena, 317 muškaraca), a zatim su zamolili polovinu da se suzdrže od društvenih mreža nedjelju dana. Nakon tih sedam dana obje su grupe ponovo ispitane. Apstinenti su prijavili značajno manji stres.

Druga grupa portugalskih istraživača ispitala je 548 portugalskih adolescenata i mladih odraslih u uzrastu od 16 do 26 godina, koristeći dvije standardne mjere usamljenosti. Kako se vrijeme provedeno na internetu povećavalo, tako je rasla i njihova usamljenost.

Zašto bi česta upotreba društvenih medija štetila seksu?

To nije jasno, ali evo što istraživači nagađaju:

Kako je Internet postao sveprisutan komunikacioni alat, neki su stručnjaci predviđali da će korisnici uživati u njihovoj novoj mogućnosti povezivanja s drugima. Ali, komunikacija na društvenim mrežama lišena je stvarne ljudske interakcije i suptilnih, ali važnih znakova razgovora licem u lice.

Bonus video: