Šta da se radi kad ona želi da to radi samo po mraku?

Ako je jedan partner baš striktno ljubitelj seksa u mraku, a drugi na svjetlu, najbolje malo ispreturati stvari…

3579 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Momak iz Hrvatske požalio se na svoj ljubavni problem: "U vezi sam s prekrasnom ženom godinu dana. Imamo dobar seksualni život, ali ona je vrlo stidljiva kad je riječ o pokazivanju svojeg nagog tijela. Preferira da vodi ljubav u potpunom mraku i uvijek se skriva ispod pokrivača. Ja bih volio da vodim ljubav s upaljenim svjetlima kako bih uživao u pogledu na njeno tijelo. Kako da je nagovorim na to i da joj pomognem da se osjeća opušteno kad je naga?",

Neki vole da vode ljubav obasjani suncem, a drugima je draže da to rade u potpunom mraku. Neki smatraju da je mrak ili barem polumrak romantičniji od dnevnog svjetla. Drugima pogled na razbacane dječje igračke ili prljavi veš ubija želju za seksom, a trećima nedostaje samopouzdanja da bi svoj eventualni višak kilograma izložili svjetlosti i pogledu partnera. Ima i onih koji se lakše opuste i postaju "divlji" u mraku, kao i onih koje 'pali' samo jasan pogled na nagu partnerku ili partnera. Možda je najveći broj onih kojima je svejedno i koji pronalaze uzbuđenje u svakoj situaciji, piše Živim.hr.

"U konačnom, dobar seks je dobar seks, u mraku ili na svjetlu. Ako su dvije osobe u raspoloženju za seks i osjećaju uzajamnu privlačnost, nije važno hoće li voditi ljubav u mraku ili na svjetlu. Važno je da se oboje osjećaju prijatno i dovoljno opušteno da se mogu prepustiti nesputanom uživanju", objasnila je Jane Greer, bračna i seksualna terapeutkinja i autorka knjige "What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship.

Svjetlo i mrak imaju svoje prednosti i nedostatke

"Pogled na nago tijelo partnera može biti vrlo stimulativan. Upaljena svjetla omogućavaju da vidite sve, a to može pomoći da postanete još više uzbuđeni. S druge strane, ako vam se ne sviđa kako vaše tijelo izgleda tokom seksa, možda ćete biti preopterećeni time ističu li se vaši nedostaci na svjetlu, a zabrinutost i negativne misli čine gotovo nemogućim uživanje u seksu i postizanje orgazma.

Isto tako, i seks u mraku može biti vrlo podsticajan jer sama činjenica da isključujete jedno čulo ‘pojačava‘ preostala i doživljaj čini intenzivnijim. Još jedan je plus što se ne morate opterećivati time kako u kojem trenutku izgleda vaše tijelo pa ste samim tim opušteniji i razuzdaniji."

par
foto: Shutterstock

Za nekoga, pak, ko silno želi da gleda svaki partnerov pokret jer ga to uzbuđuje seks u mraku može biti manje poželjan jer mu nedostaje taj aspekt - pojašnjava Greer i ističe da je, ako je jedan partner baš striktno ljubitelj seksa u mraku, a drugi na svjetlu, najbolje malo ispreturati stvari. Ponekad neka bude po vašem, a ponekad po njenom i to će za svakoga od vas biti onaj dodatni element novosti koji uvijek stvari čini uzbudljivijima i napetijima.

Većina žena preferira mrak

Vaša djevojka nije nimalo neobična po tome što radije vodi ljubav u mraku. U istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Eating Disorders, psihološkinja Diann Ackard intervjuisala je 3627 žena pitajući ih jesu li zadovoljne svojim tijelom. Pokazalo se da tek njih 39,8 odsto ima pozitivan stav prema svom tijelu. Ostale žene, poput vaše partnerke, bile su nezadovoljne s jednim ili više djelova svog tijela. I, poput vaše partnerke, izjavile su da ne vole da se svlače pred svojim seksualnim partnerima već biraju seks u mraku.

"Nezadovoljstvo tijelom nije racionalno, pa zato činjenica da je vaša partnerka lijepa ne čini nikakvu razliku u tome. Negativna slika o sopstvenom tijelu je višeslojan problem jer utiče na to kako ljudi vide sebe i druge, kako razmišljaju i kako se ponašaju. Način na koji vaša partnerka vidi sebe je iskrivljena stvarna slika, zbog čega ima vrlo negativan doživljaj svog tijela. Zabrinutost zbog onoga s čim nije zadovoljna na svom tijelu utiče na njeno ponašanje pa zbog toga ne voli da se svlači pred vama i prijatno se osjeća samo ako vodite ljubav u mraku. Možda ste i u svakodnevnom životu mogli primijetiti neke detalje koji ukazuju na to da nije zadovoljna svojim izgledom jer to može da utiče na njeno samopouzdanje i onemogući je da punim plućima uživa u životu. Naravno, to utiče i na seks jer zabrinutost zbog toga kako izgleda smanjuje sposobnost opuštanja i prepuštanja seksualnom užitku", pojašnjava Greer.

par
foto: Shutterstock

To je potvrđeno i u već pomenutoj studiji koja je pokazala da su žene koje su bile nezadovoljne svojim tijelom imale manju seksualnu aktivnost i češće su glumile orgazam. Povezanost između pozitivne slike o svom tijelu i seksualnog zadovoljstva dokazana je u ovoj i velikom broju drugih studija.

Zlatna sredina

Ono što stručnjaci preporučuju u situaciji kad jedna strana želi svjetlo, a druga mrak tokom seksa jeste - pronaći kompromis kojim će oboje biti zadovoljni, a to znači ni mrkli mrak ni reflektorsko osvjetljenje nego zlatna sredina

Psihoterapeutkinja i seksološkinja Tammy Nelson predlaže, osim blagog svjetla svijeća koje stvara vrlo romantičnu i seksi atmosferu, da preko noćne lampe prebacite neku laganu maramu i tako ublažite svjetlost koja partnerku može učiniti nervoznom.

Psihoterapeut i seksolog Moushumi Ghose tvrdi da jako osvjetljenje, kao da ste u kancelariji, zaista nije seksi, ali zato možete oko bračne postelje da postavite niz lampica poput onih novogodišnjih. Pri takvom laskavom, blagom osvjetljenju ona će se osjećati seksepilnije i opuštenije, a vi ćete vidjeti sasvim dovoljno da se još više uzbudite.

Budite kreativni

Ono što još možete da učinite je da joj pomognete da osnaži samopouzdanje, ali ne tako da se usredsredite na njeno tijelo, savjetuje Greer.

"Pokušajte da joj dajete komplimente koji nemaju nikakve veze s njezinim fizičkim atributima. Na primjer, naglasite da je pametna, duhovita, topla i draga osoba. I što je najvažnije, dajte joj do znanja da razumijete njenu nesigurnost, ali oduprite se iskušenju da njenu sliku o sebi pokušate da promijenite racionalnim argumentima."

par
foto: Shutterstock

Neće biti od pomoći ako joj kažete da je luda što misli da ne izgleda dobro. Puno je vjerovatnije da će se opustiti dovoljno da može da vodi ljubav barem uz prigušenu svjetlost ako povećate nivo intimnosti i bliskosti među vama. I nemojte očekivati da će se stvari promijeniti preko noći.

"Moguće je da će trebati da prođe i nekoliko mjeseci dok se ne osjeti dovoljno sigurno u sebe da može da se opušteno svuče pred vama ili da vodi ljubav s upaljenim svjetlom", kaže Greer i dodaje da u međuvremenu možete pokušati da budete što kreativniji u situaciji onakvoj kakva je.

"Moglo bi biti od pomoći malo eksperimentisanja. Recimo, možete se ponuditi da vam zaveže oči i da se onda svlači pred vama. To bi bilo vrlo erotično za vas oboje: dok vi ležite i osluškujete, seksualno uzbuđenje će zbog iščekivanja rasti i, kad bude spremna da počne da vas dodiruje, njen dodir će vam se činiti kao da je nabijen elektricitetom. Osim toga, u takvoj situaciji će se ona osjećati dovoljno samopouzdano da se kreće oko vas naga kako god želi, bez osjećaja da se mora sakriti ispod pokrivača. Možda to na nju bude djelovalo oslobađajuće", zaključuje Greer.

Bonus video: