Biste li voljeli da imate više žena? Evo šta su rekli Britanci

Trećina muškaraca u Britaniji je otvorena prema ideji da imaju više od jedne žene, nasuprot 11 odsto žena kojima je ta ideja zanimljiva

4737 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživanje Univerziteta Svonsi rasvjetlilo je stavove prema poligamiji u Velikoj Britaniji, objavljeno je krajem prošle godine. Studija, koja je obuhvatila 393 heteroseksualna muškarca i žene, pokazala je da je značajan procenat muškaraca (33 odsto) izrazio spremnost da ima više žena ili dugoročnih partnera.

Nasuprot tome, samo 11 odsto žena je izrazilo interesovanje za poligamne zajednice, ako su legalne i sporazumne.

Studija je razmatrala dva oblika poligamnih odnosa: poliginija, gdje muškarac ženi nekoliko žena, i poliandrija, gdje se žena udaje za nekoliko muškaraca. Učesnicima je postavljeno pitanje da li bi bili spremni da podijele svog partnera sa nekim drugim ili da se sami razdvoje.

Rezultati su pokazali da su muškarci tri i po puta skloniji poliginiji nego poliandriji. S druge strane, žene su dvostruko češće razmišljale o tome da imaju više partnera nego da dijele svog partnera sa nekim drugim.

par
foto: Shutterstock

Dr Endrju Tomas, vodeći autor studije, rekao je: „Ova studija pokazuje da je značajna manjina ljudi otvorena za takve veze, čak i u Velikoj Britaniji gdje su takvi brakovi zabranjeni. Zanimljivo je da je mnogo više muškaraca otvoreno za tu ideju nego žena – iako i dalje postoji interesovanje sa obje strane”.

Poliginija i poliandrija su alternativni oblici braka koji su se praktikovali u različitim kulturama tokom ljudske istorije. Iako ove prakse nisu pravno priznate u UK niti rasprostranjene u popularnoj kulturi, one imaju duboke korijene u nekim društvima.

Na primjer, u nekim afričkim i bliskoistočnim kulturama, poliginija je uobičajena, gdje muškarac može imati više žena. Poliandrija se na sličan način praktikuje u zajednicama na Tibetu i Nepalu, gdje žena može imati više muževa. Na ove aranžmane često utiču kulturni, vjerski ili istorijski faktori.

Bonus video: