Pet razloga: Zašto žene rijetko iniciraju seks?

Žene shvataju da bi bilo dobro inicirati intimne odnose, ali ne znaju kako da to urade. Naravno, mogle bi da se potrude, ali…

7040 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žene u vezama nisu sklone podsticanju intimnosti iz nekoliko razloga. Idealno je, kažu stručnjaci, o tome razgovarati izvan kreveta, u nekoj neutralnoj atmosferi, na primjer za večerom. Uz ove savjete, moguće je lakše shvatiti njen nedostatak interesa za inicijativom.

1. Prvo joj treba prava intimnost

Žensko tijelo treba nježnost kako bi se potpuno otvorilo. Ako je rekla da osjeća nedostatak povezanosti ili bliskosti i osjećate da se povlači, onda je potpuno razumljivo zašto ona ne inicira ili čak odbija odnos. Zašto bi se na najranjiviji način otvorila nekome s kim se ne osjeća sigurno i povezano?

Prisnost je važan faktor u intimnosti, ako se taj problem ne rješava, nije tu ništa čudno. Za intimnost je potrebno vrijeme (a za ponovno uspostavljanje intimnosti potrebno je još više vremena). Intimnost uključuje povezanost, poštovanje, komunikaciju i iskrenost. Svaka zdrava veza mora da ima ove četiri stvari da bi bila kvalitetna.

2. Ona misli da on nije raspoložen

Ženski ego može biti vrlo krhak (jednako kao i kod bilo kojeg muškarca), pogotovo kada je riječ o intimnom predstavljanju. Većina žena je vaspitana na način da vjeruje da će ih smatrati 'lakima' ako one naprave prvi korak.

par
foto: Shutterstock

Dakle, ako njihov muškarac ne daje inicijativu, mora da nešto nije u redu: nisu lijepe, privlačne ili su napravile nešto pogrešno. Zato ne bi rizikovala daljnje odbijanje iniciranjem intimnosti, pa u potpunosti odustaje.

3. On stalno forsira i stvara obavezu od seksa

Teško je poželjeti da nešto uradite kad za to nikada nemate prilike, stoga treba stvoriti situaciju da ona započne. Za ženu može biti važno ne osjeća stalno kao da nešto mora.

4. Nervira je jednostrana intimnost

Bitni su joj osjećaji i želja, a ako izgleda da je to jednostrano, ona odustaje. Oba tijela zaslužuju pažnju, onakav dodir kakav osoba voli da doživi. Ko želi da nastavi jednostrani razgovor? Nema smisla za nju da započne intimnost ako će odnos biti bez emocija kakve ona očekuje.

5. Nije sigurna kako to verbalizuje

Žene shvataju da bi bilo dobro inicirati intimne odnose, ali ne znaju kako da to urade. Naravno, mogle bi da se potrude, ali - što ako nešto uradi pogrešno i on ne shvati njene znakove. Iniciranje se može činiti kao klizav teren. Ideja pokušaja ponovnog iniciranja intimnosti nekome može izgledati zastrašujuće, piše Your Tango.

Bonus video: