Treba da nosimo ono što nam prija

„Nove kreacije su malo svečanije, ali ponovo sa ciljem da žena bude slobodna”
66 pregleda 0 komentar(a)
Dejana Lukić, Foto: Privatna arhiva
Dejana Lukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.10.2016. 12:53h

Na Fashion Connectionu koji će se 1. i 2. novembra održati na Imanju Knjaz u Podgorici, predstaviće se između ostalih i crnogorska kreatorka Dejana Lukić.

Njena kolekcija nosi naziv “Free Style”, a u razgovoru za “Vijesti ona je objasnila simboliku “slobodnog stila”.

“Inspiracija mi je bila žena u svojoj jedinstvenosti, odnosno zamisao kako bi ona izgledala lijepo u svemu, a cilj je bio da se sve fino upakuje”, počinje razgovor Lukić, koja je za reviju pripremila sedam modela na kojima je radila od marta ove godine.

Na pitanje da li “slobodan stil” znači da njeni modeli ne robuju trendovima ili oslobađaju ženu od klasičnih odjevnih kombinacija, ona je odgovorila:

“To znači da ne robujemo modi, već da jednostavno nosimo ono što nam prija. U kolekciji će biti nekih haljina koje se moraju nositi bez veša, ali one nisu ni provokativne i ni vulgarne”, naglasila je kreatorka, dodajući da su u pitanju toalete.

“To su haljine za posebne prilike. Sve će biti u kombinaciji crvene i crne boje, a biće i malo krzna, a materijale ne bih otkrivala, vidjećete na reviji”, nagovijestila je Lukić, koja je i prošle godine svoj rad predstavila na istoj manifestaciji.

“Prošla kolekcija je bila u retro stilu. To je nešto što mi je veoma primamljivo i na čemu volim da radim. Sve dame koje su ih nosile su bile prelijepe u njima, iako nisu imale puno detalja, niti su bile provokativne, već naprotiv vrlo zatvorene. One su odlično prošle nakon revije i danas ih traže i prodaju se”, pohvalila se ona, a zatim istakla po čemu se još razlikuje nova “Free Style” kolekcija.

“Sada smo napravili malo svečanije varijante, ali ponovo sa ciljem da žena bude slobodna, da su jednostavno modeli takvi da se u njima lijepo osjeća. Jer ako žena ne iznese haljinu na pravi način, može da bude najskuplja i najmodernija, ona na njoj neće biti lijepa”, tvrdi ona.

“Dakle, nije presudan ni materijal, ni brend, ni novac kojim platimo tu haljinu, već kako je dama iznese”, poručuje Lukić, koja smatra da je upravo to razlikuje od ostalih dizajnera.

Iako se bori protiv trendova i sve popularnije maksime prema kojoj “ljepota boli”, ona se ne slaže sa tim da je vrijeme korseta i sličnih, neudobnih komada prošlo.

“Ne bih raspravljala o ukusima i o trendovima, jer imam svoj pečat koji bih htjela da predstavim ljudima. Preferiram udobnost i predlažem svakoj ženi da nosi ono u čemu će se lijepo osjećati, a ne ono što je u trendu, ali sve je stvar ukusa”, poručuje dizajnerka.

“Dizajniram haljine, ali žene koje dođu u naš studio mogu sa mnom i mojim timom da rade na svojoj kreaciji. To je nešto novo što plasiramo i dame su se za sada veoma lijepo tome odazvale. One dođu kod nas, mi im predložimo model, a one dodaju ideje. Upravo to se nadovezuje na naš zadatak, a to je da se žena lijepo osjeća u onome što nosi”, kazala je Lukić.

Nadam da ćemo preći granice i jednog dana diktirati modu

Dejana Lukić će svoj rad predstaviti i van Crne Gore.

“Zasada je u planu Srbija. To je sigurno, jer sam dobila poziv i do Nove godine će biti još jedna revija”, poručuje ona i dodaje da joj je veoma drago što crnogorski kreatori sve češće izlaze iz okvira matične države.

“Mi jesmo mala država, ali smo veoma efikasni i ima dosta kolega i koleginica čiji modeli na svjetskim tržištima veoma dobro prolaze, pa se nadam da ćemo svi preći naše granice i jednoga dana diktirati modu”, ispričala je ona.

Bonus video: