Verica Rakočević ukrala jelek Marine Banović Džuver?

Oba odjevna predmeta su stilizovane varijante komada muslimanske nošnje
482 pregleda 16 komentar(a)
Verica Rakočević kreacije, Foto: Filip Zone/Profimedia
Verica Rakočević kreacije, Foto: Filip Zone/Profimedia
Ažurirano: 20.09.2016. 06:14h

Modni znalci, dizajneri i ljubitelji mode iz Crne Gore usijali su ovih dana društvene mreže na kojima su se pojavile dvije fotografije, jedna od njih prikazuje srpsku glumicu Slobodu Mićalović na crvenom tepihu u Veneciji, gdje je sa Monikom Beluči promovisala film “Na mlečnom putu” Emira Kusturice, a na drugoj je crnogorska manekenka Nataša Đurović.

Ono što povezuje ove dvije fotografije je jelek, koji nose i Đurovićeva i Mićalovićeva, ali je dizajnerski potpis ipak različit.

Naime, Marina Banović Džuver, dizajnirala je kolekciju za predstavljanje na modnoj manifestaciji “AltaRoma” u Rimu, a dio te kolekcije tada je bio gotovo identičan jelek zlatnog veza. Stoga mnogi kritikuju srpsku kreatorku Vericu Rakočević, koja je isti komad, ali od srebra i sa neznatnim razlikama u vezu predstavila kao svoj.

Crnogorska dizajnerka, koja je na svom Fejsbuk profilu podijelila obje fotografije, nije željela da javno komentariše sličnost između pomenutih jeleka, dok Rakočevićeva nije bila dostupna.

“Kad si ovo radila 2006., mora da si 'skoknula' u budućnost da vidiš šta radi VR”, jedan je od komentara podrške, upućen Banović-Džuver na Fejsbuku.

“Intelektualne krađe je uvijek bilo i ovo nije 'slična inspiracija' nego očigledna krađa i plagijat. Koliko mi se čini, ovo nije prvi put da je Verica Rakočević 'inspirisana' Marinom Banović. Postoji tu i prevelika 'sličnost' u nakitu... Valjda postoji način i ustanova gdje može da se obrati za odštetu i utvrđivanje plagijatorstva? (...) Marina Banović previše si tolerantna što ne reaguješ na ovo”, piše korisnica iste društvene mreže.

“Ovo je tako očigledna kopija. Marina Banović treba da zaštiti autorska prava. Nedopustivo je ovako grubo uzeti tuđi model i predstaviti ga kao svoj”, još jedno je mišljenje u komentarima ispod objavljenih fotografija.

Oba jeleka stilizovane su varijante komada muslimanske narodne nošnje, iako Rakočevićeva u intervjuu za “Blic” kaže drugačije.

“Dugo smo se borile oko toga kako će haljina izgledati. Na kraju smo ipak došli do zajedničkog rješenja. Jedino nismo imali dilemu oko toga da li će ponijeti neki srpski motiv. Jelek koji je Boba nosila od čistog je srebra i ručno je rađen za nju”, izjavila je Rakočevićeva, inače tetka pomenute glumice.

Bonus video: