Modni kreator Ivan Mandžukić: Dizajn zavolio kroz pozorište

“Crna Gora nema veliko tržište modne scene, ali ima dobrih lokacija”, kaže Mandžukić
269 pregleda 0 komentar(a)
Ivan mandžukić, Foto: Privatna arhiva
Ivan mandžukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.08.2016. 16:20h

Dizajner Ivan Mandžukić, koji svoje radove dugi niz godina predstavlja u Hrvatskoj, Njemačkoj, ali i drugim zemljama Evrope, poznat je po kreiranju odjeće za muškarce. Do sada svoje kolekcije nije predstavljao u Crnoj Gori, u kojoj je, kako je otkrio za “Vijesti”, često boravi privatno, ali se nada da će se to promijeniti.

Na početku razgovora, Mandžukić je otkrio više detalja iz svoje biografije, kao i manifestacije na kojima se predstavljao.

“Rodom sam iz Srbije, ali mi se nažalost do sada nije pružila prilika da se tu i prezentujem. Svoju prvu reviju sam imao na manifestaciji 'Cro a Porte' u Hrvatskoj, koja mi je pomogla da se probijem na Njemačko tržište i tamo predstavim svoje radove”, počinje razgovor ovaj dizajner.

“Ovog proljeća sam imao priliku da svoju kolekciju predstavim u Sloveniji, na ljubljanskom Mercedes Benz Fashion Weeku, ali je moj najveći uspjeh bilo predstavljanje Njemačke na najvećem i najpoznatijem svjetskom konkursu za modne dizajnere u Antverpenu u Belgiji, na Woolmark Prizeu”, tvrdi on.

“U pitanju je konkurs koji je poznat u cijelom svijetu i ja sam bio izabran na konkursu da predstavljam Njemačku sa još 400 dizajnera iz te zemlje”, pojasnio je Mandžukić, koji u Crnoj Gori provodi i po nekoliko mjeseci godišnje.

“Crna Gora mi je odmor. U Herceg Novom, u Trebesinju imam kuću i tu mogu da se odmaram, a često dok sa terase gledam ulaz u Boku Kotorsku, pripremam sljedeće projekte”, pohvalio se dizajner, koji do sada nije imao priliku da svoj rad predstavi u Crnoj Gori, ali ne isključuje mogućnost da do toga dođe u budućnosti.

“Uvijek sam otvoren za nove projekte. Volim da upoznajem nove ljude i nove sredine, pa se nadam da ću prezentovati svoje radove i tu. Crna Gora nema veliko tržište modne scene, ali ima dobrih lokacija, kao što je Porto Montenegro”, istakao je dizajner koji se za ovu profesiju zainteresovao kroz pozorište.

“Veliki sam ljubitelj kostimografije i scenografije. Vremenom sam se preorijentisao i u studiju posvetio dizajniranju muške mode. Prije otvaranja studija, radio sam kao informatičar na Fakultetu za arhitekturu na Univerzitetu RWTH u Ahenu u Njemačkoj”, otkriva Mandžukić.

“Tamo sam imao mogućnost da se skoncentrišem na sebe i svoje želje i ciljeve, da bi na kraju shvatio da su moje želje kreativno stvaranje, odnosno da svojim rukama stvaram i konstruišem”, kazao je on. Kada su u pitanju planovi za naredan period, Mandžukić kaže da trenutno odmara u Herceg Novom, nakon čega će se posvetiti pripremanju kolekcije za jesen-zimu 2017. koju će predstaviti u Berlinu na Nedjelji mode.

“Naravno tu su i internacionalni konkursi i projekti koji su potrebni da bi se održao na sceni. Kao dizajner, posebno danas, nije lako probiti se i stvoriti ime. Recept nije samo marljivost i kreativnost, već i svijest o biznisu. Tako da se moji planovi ne tiču samo mog brenda”, kaže dizajner koji bi volio da jednoga dana radi i kao kreativni direktor za neku od poznatih modnih kuća.

“Učešće na Woolmark Prizeu mi je omogućilo da malo pogledam i iza kulisa”, poručio je on.

Muška moda je ograničena

Ivan Mandžukić objasnio je i zašto je počeo da kreira muške modela, s obzirom na to da se veliki broj njegovih kolega upravo odlučuje za dizajniranje za nježniji pol.

“Za vrijeme rada u Ahenu, mnogo sam naučio od arhitekti, šta je minimalizam i pravolinija. Ženska moda, iako pretenduje da bude minimalistička i pravolinijska je na kraju ipak izigrana. U muškoj modi prioritet imaju detalji”, tvrdi Mandžukić i dodaje da je upravo zbog toga teže kreirati za muškarce.

“ Muška moda je veoma ograničena i može se reći 'teška', jer ste prinuđeni da uvijek kreirate nosive stvari, ali i da se kao mladi dizajner izdvojite od banalnosti komercijalizacije. Moje kreacije se često igraju sa bojama, ali su uvijek nosive”, poručuje on.

Bonus video: